Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Шистовият газ може да промени енергийната карта на Европа

Вашингто изнася не просто енергия, а „енергийна сигурност“, посочва Том Пейл, бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп

Шистовият газ може да промени енергийната карта на Европа

Снимка: Ройтерс

Шистовият газ е причината САЩ да се превърнат в най-голямата енергийна сила в света, изпреварвайки основните си конкуренти Саудитска Арабия и Русия, а транспортирането на ресурса е в състояние да промени енергийната карта дори на Европа. Това смята Том Пейл, ръководител на неправителствения Институт за енергийни изследвания във Вашингтон и бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп. Той коментира темата за енергетиката в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Според него България се опитва да създава нови възможности за снабдяване от различни места.

„Шистовият газ може да промени енергийната карта на Европа, изтиквайки Русия в страни. България се опитва да създава нови възможности и да доставя ресурси от различни места, както каза и българският министър“ на енергетиката Теменужка Петкова.

Американският държавен глава Доналд Тръмп е отговорен за развитието на този сектор, според Пейл. Той позволи на американските производители да добиват енергийните ресурси на страната и да изграждат трасета, по които да ги търгуват.

Според него Вашингто изнася не просто енергия, а „енергийна сигурност“. „Изнасяме енергия – това е простата тайна на САЩ. Бих искал да кажа, че не просто изнасяме енергия, а изнасяме енергийна сигурност“.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (31)

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
31
bgMan до: Моабет да става
преди 1 седмица
Моабет -
Виждаш ли. Ето затова от време на време опонирам. Вече втора или трета година хранилището се разширява с европейско финансиране, не с българско. Паралелно с това се увеличават сондажите за да може капацитета за нагнетяване/изпомпване да е по-голям. Информацията е публична, провери я. Последната фаза на разширението ще бъде когато се изчерпи находището около Галата. То също ще се приспособи за хранилище на газ.
Нашенските гнили управленски тикви ако не друго поне това разбраха - че е въпрос на национална сигурност да имаме хранилище за 1 милиард м3 след като нямаме собствен добив. Неслучайно тези проекти са сред най-приоритетните за европейско финансиране в целият ни регион.
1
 
0
 
30
khao до: Моабет да става
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Защо обаче ние не се подсигуряваме с такъв договор?
---
ние нали имаме дългосрочен договор с Гъзпром до 2030 ? за кво ни е нов договор ?
2
 
0
 
29
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Здравей Зелка,
Ясно е че никой не инвестира в LNG кораби и инфраструктура без да се е подсигурил, че ще си върне инвестицията. Защо обаче ние не се подсигуряваме с такъв договор? Въпрос на месеци е да останем без гарантирани доставки. Втората тръба на Турски поток ще тръгне след като Газпром получи гаранции тоест никога. Подчертавам никога. И от къде ще дойде газ в България след спирането на доставките през Украйна? Остава само през Гърция LNG. След като нямаме фиксиран договор тези 20 фирми които са заявили капацитета ще ни съдерат кожите през зимата.

Това да си купиш една година по-рано резервация за Боровец не е ли много критикуваното "take or pay"? Щом си резервирал плащай пък ако искаш ползвай.

Здравей БГМан,
Това което казваш е много добре само че не съм чувал в българският хаб да е предвидено такова голямо хранилище. Имаме малко хранилище за газ в Чирен, но то едва ли ще покрие консумацията на България за 3 месеца камо ли да може да се ползва от всички клиенти на хаба да съхраняват нужните им количества. При нас по-скоро ще е нещо като кръстовище на газопроводи където колкото газ влиза за месец толкова и излиза. Минимални разлики от входящи и изходящи обеми ще са за сметка на лека промяна в налягането в газопровода.
7
 
11
 
28
bgMan до: Моабет да става
преди 2 седмици
Моабет -
Точно заради това, което казваш е идеята за български газов хъб, т.е. склад за 1 милиард м3 газ, който ще го купуваш когато ти е най-изгодно, а ще го ползваш, когато ти трябва. Когато имаш в хъба наличности за 4 месечното потребление в БГ и газови връзки с всички наоколо ще можеш по-спокойно да преговаряш с колкото си искаш доставчици и да се пазариш с всеки.
При подобно положение и толкова несигурност относно цените на нефта и газа не съм сигурен че ни трябва дългосрочен договор с фиксирана цена спрямо досегашните цени на Газпром към нас. Дългосрочен договор си заслужава само ако цената е доста под тази, на която купуваме в момента, обаче не само шистаците ами и Газпром не иска да предложи такъв.
10
 
10
 
27
zelka007 до: Моабет да става
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
и в LNG доставките има многогодишни договори ?!? откъде ти хрумна , че се купува само когато има ? ако го има или ако някой благоволи да докара :))) ... доколкото ми е известно само за тази година започват работа 11 терминала за втечняване , освен работещите . нали не мислиш , че са ги построили и те първа ще се търсят клиенти за продукцията им ?!? обикновенно се строят на база предварителни договори за поне 60-70% от производството им ... първите офшорни платформи за втечняване на газ работят от година/две вече . има поне 3 мащабни проекта за такива платформи , които ще започнат работа 2020 ... не пропускай момента , че българия в лицето на булгартрансгаз ще придобие 20% собственост в LNG терминала в александропулис , а пък там 20 фирми са заявили два пъти капацитета му :))) та като нищо може да го поувеличат малко ... не е като у нас , за газопровода на газпром само газпром заявява капацитет :)))

а на боровец можеш да почиваш зимата на цена от лятото ако си купиш една година предварително резервация :)))

Още от Bloomberg TV
Политолог: Война между САЩ и Иран ще въвлече всички големи икономики