IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Инфлацията тепърва предстои, таванът на цените не дава добри резултати

След ефекта от увеличеното парично предлагане ще има и ефект от войната, посочи Григор Сарийски, а Христина Христова настоява за преглед на социалните мерки

13:19 | 21.04.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Икономисти: Инфлацията тепърва предстои, таванът на цените не дава добри резултати

Правителството започна обсъждането на цялостен пакет с мерки срещу инфлацията и високите цени, който трябва да е готов с актуализацията на бюджета през юли. Инфлацията тепърва предстои, посочи пред Bulgaria ON AIR икономистът доц. Григор Сарийски.

По думите на бившия социален министър Христина Христова, инфлацията засяга най-вече хората с най-ниски доходи – работещи и неработещи, и тези в пенсионна възраст, защото са различни процентите на увеличение на потребителските цени, но най-високи са цените на малката потребителска кошница.

„Таванът на цените не дава добри резултати. Тогава може би наистина ще има спекула. Мерките трябва да са изпълними, трябва да се мисли администрацията как ще се справи. Трябва да се направи преглед на системата за социално подпомагане и да се подпомогнат наистина най-уязвимите", съветва Христина Христова.

Сарийски е категоричен, че намаляването на ДДС е антимярка. „При положение че внасяме 80% от плодовете и зеленчуците отвън и две трети от вноса при доматите е от Испания, Италия и Гърция – когато намалявате ДДС, вие облагодетелствате производителя“,  аргументира се той.

Григор Сарийски посочи, че търговците вече започват да се опитват да изпреварят инфлацията, защото не знаят дали с приходите от своя магазин ще успеят да снабдят същото количество стоки. Икономистът смята, че се получава порочен кръг.

„Това е само ефект от увеличеното парично предлагане, оттук насетне ще имаме и ефекта от войната. Така че не можем да се справим с тази криза, освен със социални мерки. Когато подпомагате всички, не подпомагаме никой“, е мнението на Сарийски.

Христова настоява за целенасоченост при мерките – тогава е по-справедливо, не бива цялата социална система и социалните мерки да предизвикват социална несправедливост.

„По данни на "Евростат" от преди няколко месеца се говори за 32% от българите, които живеят в риск от бедност, но над 40% от хората не могат да си позволят нормална топлина в жилището. Това също е критерий за бедност", изтъкна тя.

Сарийски заяви, че страната ни има достъп до евтина енергия и не са прекъснати доставките на петрол и газ и това все още не е отразено в инфлацията. „Проблемът ще бъде, когато започнат да влизат в сила новите пакети от санкции, очаква икономистът и напомни, че от август се предвижда да бъде блокиран достъпът до въглища. Той обаче прогнозира, че България няма да бъде особено засегната. „Проблемът ще бъде, когато започнат да се ограничават доставките на петрол и газ“, смята той.

Сарийски заключи, че приоритетът на правителството трябва да са спешни мерки за ограничаване избягването на корпоративния данък. Той обърна внимание, че правителството в момента има „изобилие от финанси с добри приходи“, но трябва да помисли за увеличените разходи.

Къде да са насочени мерките за социално подпомагане? Може ли да се дават еднократни суми и ваучери за храна и горива както в Гърция? Добър пример ли е Румъния са подпомагане на енергийно бедните? Трябва ли да се обложат свръхпечалбите на енергийните дружества?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Поради прилагания създаващ щети метод за емитиране на левове, дори с премахнат Данък добавена стойност и/или намалени осигуровки е невъзможно успешно държавно противодействие спрямо сегашната инфлация. Накратко за ситуацията: Република България прилага създаващ щети метод за емитиране на левове. Държавната финансова грешка е водещата причина за сегашната инфлация в Република България. Централната банка няма капацитет за сигурно спиране на инфлация. Все още обществеността коментира последиците, а е мълчалива за водещата причина. Успешното държавно противодействие спрямо сегашната инфлация е възможно след прекратяване на държавната финансова грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още