Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Как мутира коронавирусът по света?

За два месеца са направени повече от 100 варианта на ваксина, но ще бъде необходима поне година за създаването ѝ, каза вирусологът проф. Радостина Александрова

Как мутира коронавирусът по света?

Снимка: Getty

гледано: 1913   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

В последните няколко дни броят на излекуваните от коронавирус е по-висок от този на новозаразените. Можем ли да се преборим с Covid-19 и очаква ли ни втора вълна на зараза, коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че ще се говори все повече за генетичните промени в този вирус. По думите ѝ особено уязвими са вирусите, които съдържат РНК, каквито са и коронавирусите. 

"Ензимът, който синтезира РНК молекулата, допуска грешки и няма система, която да поправи тези грешки. Добрата новина при коронавирусите е, че те имат система, която може да поправи допуснатите грешки, но не на 100%. Така че той мутира с по-ниска скорост", обясни професорът. 

Още по темата

"До края на април бяха разчетени геномите на повече от 11 000 вируса, изолирани от инфектирани хора. Цялата информация е налична и започна интересен анализ на данните. Вариант А, който е установен в Ухан, е бил известен в Австралия и САЩ. След това възниква вариант Б, който доминира в Ухан - той е известен първоначално и в Европа. Вариант Б е доста стабилен в Източна Азия, което означава, че е доста добре приспособен към хората и условията там, не му се налага да мутира. Той обаче мутира доста в Европа. Вариант С е основно в Европа и в Азия се среща само в Хонконг, Сингапур и Южна Корея", обясни вирусологът. 

Проф. Александрова се позова на публикации на учени, които установяват наличието на мутация в два варианта. При единия има по-тежка клинична картина.

"Учените търсят консервативните участъци във вируса, които не се изменят. Стремят се, създавайки ваксината, да направят универсална платформа, която да могат след това да актуализират, така че по-лесно да се превключи към ваксина срещу друг вариант, ако това се наложи", каза още проф. Александрова в "България сутрин".

За два месеца са били направени повече от 100 варианта на ваксина, но ще бъде необходима поне една година за създаването ѝ, смята вирусологът.

"Вирусът няма интерес да ни убие", завърши проф. Александрова.

Вижте целия разговор във видеото.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bulgaria On Air

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bulgaria On Air
Кога ЕС ще уеднакви критериите за рискови страни?