Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

13 млн. лв. по ОПОС са предвидени за отчуждаване на земи в НАТУРА 2000

Насоките за кандидатстване ще бъдат публикувани на страницата на оперативната програма за съгласуване с всички заинтересовани страни

13 млн. лв. по ОПОС са предвидени за отчуждаване на земи в НАТУРА 2000

Снимка: Архив Ройтерс

Процедура по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) предвижда 13 млн. лв. за отчуждаване на земи в НАТУРА 2000.

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на околната среда и водите Ренета Колева на редовна среща на ръководството на МОСВ с представителите на неправителствения сектор. Тя представи информация във връзка с поставени на предишна среща въпроси по проблемите със земите в защитени зони, съобщава пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Предвид обществения интерес по процедурата насоките за кандидатстване ще бъдат публикувани на страницата на ОПОС за съгласуване с всички заинтересовани страни. „С тези действия Министерството на околната среда и водите дава ясен сигнал към обществото, че един от основните приоритети в политиката на настоящото ръководство е защитата на българската природа“, категорична е Колева.

Още по темата

Целта на процедурата е обезпечаване на мярка 96 от рамката за НАТУРА 2000 и предвижда подобряване на природозащитното състояние на степни природни местообитания. По нея ще се извършва покупка и отчуждаване на земи, включително компенсации за правото на строеж.

„Индикативният ресурс в размер на 13 млн. лв. ще бъде предоставен чрез директна процедура, а потенциален бенефициент по проекта е РИОСВ – Варна“, допълни Колева. Тази мярка е за опазване на природно местообитание 62C0 „Понто-Сарматски степи“, които попадат в териториалния обхват на инспекцията. Освен това процедурата е и в съответствие с решение на Съда на ЕС срещу България.

„Тези средства са осигурени, от тях може да се възползват собствениците на имоти“, заяви зам.-министърът. Чрез покупка на частни имоти, те ще се актуват като публична държавна собственост. Така ще се ограничат заплахите върху местообитанията от различни дейности на собственици и на ползватели на земи в защитени зони в мрежата НАТУРА 2000, обясни Колева. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
"Надбягването" между купувачите - силен фактор за поскъпването на имотите у нас