IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приоритетното връщане на работа на майките - изоставане от световните тенденции

Имаше възможност да се отделят повече пари от бюджета за втората година майчинство, смятат Иван Нейков и Христина Вучева

10:16 | 05.12.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Увеличението на минималната пенсия до 250 лв. е тотална грешка. Имаше възможност да се отделят повече пари от бюджета за втората година майчинство. Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър.

"Изведнъж се намериха 5 млн. лева за увеличение на заплатите на социалните работници, което означава, че има резерви и за втората година майчинство. Винаги в един бюджет има резерв, въпросът е какви са приоритетите", заяви той.

Вчера парламентът прие предложението на управляващите и замрази обезщетението за майчинството за втората година на 380 лв. Беше решено и минималната пенсия да се увеличи на 250 лв. от 1 юли 2020 година.

Бившият министър на финансите проф. Христина Вучева посочи, че положението в социалната сфера зависи повече от министъра на финансите, а не от министъра на труда и социалната политика. 

"Винаги би трябвало в тази сфера да се проявява много по-задълбочен подход, отколкто ние го правим от години", допълни тя. 

"Наистина отношенията между двамата министри са много тънък лед. Добрият резултат е, когато и двамата са недоволни - тогава е достигнат добър баланс", заяви от своя страна Иван Нейков.

Според него Бюджет 2020 има една особеност, която липсва в предишните бюджети. Била създадена среда на свръхочаквания към него. Това е причината да има много недоволни.

Двамата гости в студиото смятат, че приоритетното връщане на работа на майките е изоставане от световните тенденции и практики.

Проф. Вучева каза, че пак се движим след събитията в Европа. "Трябваше да се обмисли по-задълбочено. Въпросът е на подход, виждане и концепция", заяви тя.

На въпрос имало ли е възможност да се отделят повече пари от бюджета за втората година майчинство, Иван Нейков беше категоричен, че е имало такава.

"Когато трябва да се направи нещо в чисто практически аспект, нашите политици не използват експертите, с които разполагат", отбеляза проф. Вучева.

"Досега няма случай на проучване на ефекта от бюджета", допълни Нейков.

Относно увеличението на пенсиите Иван Нейков каза, че то е тотална грешка. "На хората трябва да се помага, но през системата за социално подпомагане", подчерта той. 

А проф. Вучева добави, че трябва да се обръща повече внимание на принципите, особено на законите.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
V.At.
преди 4 години
Интересно какви са "световните тенденции"? Дали това са тенденцията в САЩ? Май там и 3 месеца са много. Дали са тенденциите в Индия+Китай? Все пак там е 50% от населението на света. Или тенденциите във внимателно подбрани държави, които редакцията нарича "свят".Коригирайте си понятието за свят и определящи тенденции, защото май Европа слиза от влака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
като искам да отбележа че не съм фен на детските добавки, но не може да се говори така .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 4 години
после като ви разправям че е приоритет да не се раждат деца, вие ми се смеете ... ето човекО го е казал, изоставаме от тая тенденция, трябва още гърч за стадото! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още