IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО ограничи достъпа на представители на Беларус до централата на алианса

Отклоняването на пътническия самолет на Ryanair от страна на Беларус е държавно пиратство, заяви еврокомисарят Тиери Бретон

19:23 | 31.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Йенс Столтенберг. Снимка: Olivier Matthys/Getty Images/Bloomberg</em></p>

Йенс Столтенберг. Снимка: Olivier Matthys/Getty Images/Bloomberg

Достъпът на представители на Беларус до централата на НАТО в Брюксел е ограничен. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция по повод предстоящото утре онлайн заседание на министрите на външните работи и на отбраната на страните от военнополитическия съюз, предаде БТА.

Той поясни, че решението е взето в рамките на постоянната оценка на мерките по сигурността. Столтенберг приветства мерките срещу Минск, наложени от отделни страни и от ЕС в отговор на принудителното приземяване на самолет на Ryanair и последвалото задържане на Роман Протасевич и София Сапега.

Отклоняването на пътническия самолет на Ryanair от страна на Беларус на 23 май е държавно пиратство, заяви също днес еврокомисарят Тиери Бретон, цитиран от AFP.

Бретон каза, че "това е неприемлив инцидент", след като се срещна в Литва с пътници от въпросния полет.

"Извършено беше не само отклоняване на европейски самолет с европейски пътници, но и бяха нарушени европейските ценности, а ние няма да толерираме това", даде да се разбере еврокомисарят по вътрешния пазар.

Това беше посегателство срещу Европа и "ние няма да оставим това безнаказано", подчерта Бретон. Той увери, че ЕС работи по подготовката на допълнителни икономически санкции срещу Беларус.

Йенс Столтенберг заяви още днес, че НАТО работи за смислен диалог с Москва, но е необходимо дори и без подобряване на отношенията с Русия да се запази прозрачността по въпросите на въоръжаването. Той изрази очакване на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта през юни да бъде потвърдена подкрепата за реформите в Украйна и Грузия.

Столтенберг добави, че в заключителния документ от предстоящата среща на върха се предвижда да бъде включена оценка за отношенията с Китай. Той отбеляза, че ще бъде обсъден също въпросът за Афганистан. По неговите думи изтеглянето на военните сили на съюзниците от ислямската република ще завърши "до седмици", а след това там ще останат цивилни съветници.

Генералният секретар посочи, че се обмисля занапред силите за сигурност в Афганистан да бъдат обучавани зад граница. Той изрази очакване страните, замесени в скандала с подслушването от САЩ на високопоставени политици, сред които и канцлерът на Германия Ангела Меркел, да обсъдят въпроса помежду си открито и да потърсят решения.

Столтенберг поясни, че на срещата през юни ще бъде потвърдена необходимостта от повече единство в алианса, както и от по-широко обсъждане на различните предизвикателства. По неговите думи тези въпроси включват устойчивостта на далекосъобщителните мрежи и друга основна инфраструктура, веригите за доставка, разширеното използване на най-нови технологии, отраженията на промените в природата върху сигурността.

Той добави, че има нужда от продължаване на инвестициите в отбранителни способности. Трябва да харчим за отбрана повече и заедно, обобщи Столтенберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още