IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи стъпки в трансформирането на енергийната индустрия

Много вероятно е сегашните енергийни компании да имат коренно различен облик след няколко десетилетия, повлияни от непрекъснато променящата се среда

12:15 | 02.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Наскоро публикувани данни показват, че е налице нарастваща пропаст между сегашните енергийни тенденции и климатичните цели. На фона на необходимостта от повишаване на целите за ограничаването на въглеродните емисии и опасенията за замърсяването на въздуха и недовършената работа при постигането на универсален достъп до електроенергия светът изглежда се отдалечава от пътя към устойчиво бъдеще, пишат Алесандро Блази и Алберто Торил в коментар, публикуван на сайта на Международната агенция за енергия (МАЕ).

Днешният глобален енергиен сектор е повлиян от несигурността на пазарите, политиките и технологиите. Това прави живота на инвеститорите особено труден, посочва се в коментара.

Годишният енергиен доклад на МАЕ World Energy Investment 2019 се опитва да хвърли светлина върху стратегиите на енергийните компании и инвеститорите, които търсят начини да се възползват от новите възможности. 

Анализирайки последните инвестиционни модели, Блази и Торил стигат до извода, че енергийната индустрия преживява мащабна промяна с фокус към проекти с по-малки срокове на конструкция, което ограничава капиталовите рискове. По конкретно, при производството на петрол, газ и електроенергия нагоре по веригата се забелязва, че енергийната промишленост добавя капацитет на пазара с 20% по-голяма скорост спрямо средните нива, регистрирани от началото на това десетилетие. Общо 75% от разходите за петрол и газ нагоре по веригата и близо 70 на сто от тези за електроенергия се намират вече в активи, които са били изградени за по-малко от 3 години. Ако се върнем към 2010 г., тези дялове имат стойности съответно 60% и 50%.

Съществуват много причини за това, включително и засилващата се конкуренция в индустрията. Основно тази тенденция се поддържа от по-доброто управление на проектите и икономическите изгоди от по-късия технологичен цикъл – особено за шистовата и конвенционалната петролна индустрия, както и за соларната и вятърната енергия. Тези тенденции, обаче, не се забелязват във всички сектори и технологии – някои традиционни такива показват по-малък напредък в скъсяването на времето за разработка и изграждане.

1 1

Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още