IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Ваксините няма да се появят навреме за втората вълна на коронавируса

Ще отнеме най-малко 4 до 6 месеца, преди да има достатъчни нива на ваксинация където и да било, заяви Майкъл Райън от организацията

10:59 | 19.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Ваксините няма да се появят навреме, за да помогнат в борбата срещу втората вълна на пандемията от COVID-19 и много страни "ще продължат да се сблъскват с нея без ваксини", заяви началникът на програмата на Световната здравна организация (СЗО) за извънредни ситуации Майкъл Райън, цитиран от Франс прес и БТА.

"Мисля, че ще отнеме най-малко 4 до 6 месеца, преди да има достатъчни нива на ваксинация където и да било", заяви вчера Райън, отговаряйки на въпроси в социалните мрежи. Той подчерта, че ваксините не бива да се смятат за "вълшебна отвара".

Все още нямаме ваксина въпреки обещаващите неотдавнашни съобщения за ваксини, ефективни в 90 на сто или повече от случаите, подчерта той.

Много страни са изправени пред втора вълна и те ще я преодолеят и ще продължат да се борят с нея без ваксини, добави той. Трябва да го разберем и да осъзнаем, че този път ще трябва да се справим без ваксини, добави той.

В понеделник американското биотехнологично предприятие Moderna съобщи за разработването на ваксина, ефективна в 94,5 на сто от случаите. Предишната седмица Pfizer и BioNTech съобщиха, че е достигната ефективност от 90 на сто, предизвиквайки вълна от оптимизъм по цял свят.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус приветства новите постижения в разработването на ваксини, но предупреди страните да не се "отпускат" в битката с пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още