IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от „Турски поток“ ли е „Балкански поток“?

Сега рискът при изграждане на инвестиционния проект е умерен, като целта е той да се минимизира, посочи Кирил Темелков

16:40 | 22.07.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Моето мнение е, че "Балкански поток" не е част от "Турски поток". В нито един документ не е посочено, че единият проект е част от другия. Този коментар направи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Кирил Темелков от Българска газова асоциация.

Изказването си експертът направи след като вчера Камарата на представителите на САЩ одобри внасяне на поправки за затягане на санкциите срещу "Северен поток 2" и "Турски поток".

„Подобни новини и свързаните с тях интерпретации вредят на проекта, който се развива в България и на територията на Сърбия“, посочи Темелков.

По думите му в момента текат преговори с банки за финансиране и санкциите срещу „Турски поток“ вредят на „Балкански поток“, който е чист български проект.

„В момента „Балкански поток“ се реализира и то на търговски принцип, без намесата на държавата, категоричен е представителят на Българската газова асоциация. - Самото решение по отношение на „Турски поток“ е ясно – то засяга компаниите, работещи по втората тръба на проекта.“

Кирил Темелков изрази мнение, че сега рискът е умерен при изграждане на инвестиционния проект, като целта е той да се минимизира.

Каква е предисторията на проекти по трасето на  „Балкански поток“?  Има ли изказвания на експерти, че САЩ може да наложи санкции? Какво е бъдещето на инвестиционния проект? Защитен ли е интересът на ЕС в проекта?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
пасъм
преди 3 години
БХ и Теменужка са за 4 крило в Софийският заради потока...Е, не само заради него. Бяха предупредени и от Европа и от щатите, но те харизват пак милярди на матушка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Бyлгар(транс)газ - Инвестор, Бyлгар откога е забранена дума и защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Колко проcти п-kи ще ни изпрати Баце, за да ни обяснят че това е един друг поток? И как ни манипулират , че няма държавно участие а в същото време ***(транс)газ тегли кредит от 600 000 000 $ за строителството му. Баце, кажи извинявайте ако съм сгрешил и довиждане. Толкова е лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още