IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стайков: Русия се превърна в ненадежден партньор на Европа

Трябва да приемем, че през следващите години енергийните ресурси ще бъдат скъпи, пише енергийният експерт

13:08 | 10.05.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Темата за намаляването на вноса на природен газ от Русия отново ни раздели на два лагера, написа в коментар във Facebook енергийният експерт Калоян Стайков. Едните поддържат тезата, че замяната на руския газ е невъзможна и това ще срине европейската икономика, а другата - че танкерите с втечнен газ още утре тръгват към Европа.

Първите разглеждат казуса в условията на надеждни доставки от Русия, а вторите - повече в академичен контекст, без да се съобразяват с обективни и субективни ограничения, смята експертът. Русия още от 2021 година обаче се доказа като ненадежден партньор на Европа.

"ЕС има нужда от повече количества, Русия не ги доставя и цените се увеличават. В допълнение към това, тази година Русия започва война в Украйна, въвежда едностранни промени в дългосрочни договори и изглежда все по-малко надеждна за каквито и да било търговски отношения", пише Стайков.

Според неговите изчисления обаче алтернативните доставки на втечнен газ могат да покрият едва 24% от годишното потребление на ЕС спрямо 40% от годишното потребление, което се покрива с вноса от Русия. "И тази разлика не е за пренебрегване", допълва той.

Нещо повече - предизвикателствата не са равномерни и са по-сериозни за страните от Югоизточна Европа и Централна и Източна Европа, които имат по-ограничен достъп до втечнен газ или са силно зависими от един доставчик на природен газ. "Парадоксално, проблемът с руския газ е, че той е евтин и ЕС лесно се пристрастява към него. Това прави отказът от евтиния ресурс по-труден, като на първо място обикновено се цитира по-високата цена на алтернативите", посочва Калоян Стайков в своята позиция.

Според него обаче това ни връща отново към надеждността на доставчика. "Може ли да се разчита на доставчик, който ви предлага суровини на ниска цена и лека-полека ви увеличава зависимостта от неговите доставки, а в един момента изкуствено ограничава количествата, което води до скок в цената?", коментира той.

С ниската цена, понякога и постигана изкуствено, "Газпром" ограничаваше работата по проекти за алтернативни доставки, като например газовата връзка с Гърция IGB, по която работата се проточи повече от десетилетие (само окончателното инвестиционно решение по проекта беше взето през 2015 година).

Стайков е категоричен, че през следващите години ще трябва да приемем, че цените на енергийните ресурси ще растат, или поне ще бъдат високи и това означава промяна в поведението и на бизнеса, и на домакинствата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
Ватенкопф, ти голям "експерт" се извъди, нещо. Я кажи, колко хиперзвукови ракети си конструирал и откъде тази класифицирана информация у теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 година
Делянка, за надеждност в договорите, са потребни 2 ( ДВЕ!) страни. След, като купувачът си позволява да налага санкции, продавачът едва ли дълго ще му трае маргазите. Това, не го прави ненадежден, а показва че, е загрижен за собствените си приходи (нещо, напълно нормално в злонамерена среда). Затуй, дайте да не преиграваме. Не отива на млад човек чак толкова да глупее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
.Ъпчо, вече 40 години Русия доставя природен газ в Европа без никакви проблеми за клиентите, без никакво извиване на ръцете, без никакви политически условия и на конкурентни цени. Германия дължи доброто състояние на икономиката си именно на евтините руски суровини и енергийни носители. Това германците много добре го знаят. Знае го и Биг Брадър, който спря СП-2, за да удари Германия. Ама зелките откъде да знаят толкова много? Каквото им кажат, това ще пишат, щото иначе нанай черни гологани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Дори и оръжия вече не могат да изсипват мордорските opки, ползват наследените ламарини от СССР на 95%, а едонствения им завод за танкове има капацитет от ...35 танка на година и то ако има вносни части. А "великите" им нови ракетки изцяло зависят от вносни части, на кинжал 180 елемента са вносни. Както се изрази доскоро любимия им Гиркин - превръщат всичко в помойка, като не предлагат никаква алтернатива нито на Запада, нито на Изтока. Омраза, алкохолизъм и мизерия, това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
То и в Русия решават проблемите с техника отпреди 10-20-30 и повече години ама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Пхаха... и си си промил мозъка и си се радикализирал. Колко хора колко пъти ще ти обясняват очевадни неща?! Нищо не зависи в таква катастрофална степен в ЕС от рашистката ко.чи.на. Нищо! Газ на този континент вече няма да се потребява с такива количества, това е със затихващи функции. Излез си от канцеларията, обиколи. Ако имаш възможност и в близката чужбина ***. У нас вече има напълно самостоятелни предприятия, работещи без енергото, на слънчеви панели и батерии, водородни влакове ще внасяме. Електрически автобуси има във всеки по-голям европейски град, стотици хиляди се движат в Европа. Скоро водородните влакове ще станат стандарт, като електрическите автобуси. Виж статистиката за консумацията на нафта бре, дизелите утичат. В целият съюз върви зверски надолу. Водород и електричество! Рашистите нищо от това не могат да ни предложат. Единствено могат да изсипват оръжия и да унищожават! Не ни интересува какво става в тази 1/8 от земната суша, стига да си седят в калта и да си гледат с влажни очи парадите вързани с лентички в цвят колорадски бръмбар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
corner
преди 1 година
Айфончето е антиикономика - то зомбира работната ръка и я кара да мързелува . А не виждам какво служи реално , след като няма разумна функция - имам предвид да реши някакъв проблем , който да не може да се реши от техника от преди 5 г. например .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
ееее деаааа! Кво сега, пуснал съм фейк в опит да им направя комплимент на икономиката... Извинявам се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Неук продавачо на застраховчици, отвори профила на износа на ЕС и бързо ще разбереш какво произвежда ЕС. А жалките мурзиляжи, които имат 10 ПЪТИ по-ниско БВП и доходи от ЕС, си ги сравнявай с държави в Африка, че и без това продължителнистта на живота на мъжете им е сходен. А жалките писъци за 300те милиарда запориран държавен резерв няма да ви помогнат, трябва да си платите за разрушенията в Украйна! Или си мислите, че ще рушите, а някой друг ще плаща? Хаха! И забравете за цивилизования свят за следващия половин век, злобни, агресивни и алкохолизирани неандерталци не ни трябват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Митьо, незадоволено човече, знаеш ли защо въпреки петрола, газа и зърното, огромна Русия с два пъти по-голямо население има по-малък БВП от Италия, която не е идеален пример за западна икономика? Простичко е. Учи се от рано в икономиката. Напъни си гладкото, промито от руска пропаганда мозъче и помисли. Не знам колко е велик запада и той си има своите кусури, но със сигурност Русия не е алтернативата. Знам обаче че, цялото Ноу-хау е негово. Където се сетиш - автомобили, чипове, софтуер, медицина ... списъкът е безкраен. Не случайно Китай се къса да го краде. Защо не краде от Русия? Ми няма какво. Да наречеш Китай свободен е висша форма на идиотиз*м. Производството в Русия е на ниво тостер. Ти какво точно искаш от живота? Да си в ЕС или в Евразия? Ако е второто, лично аз ще ти платя билета за Мордор. Заминавай, никой не те спира. Вземи и аверите от *** с теб. И пак казвам, *** ще казваш на тоя де ти е объркал ДНК веригата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още