Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

М. Владимиров: "Балкански поток" е пиарски трик

България ще замени газовата зависимост от Украйна с подобна от Турция, не е ясно кой ще купува на газовата борса, прогнозира Мартин Владимиров

М. Владимиров: "Балкански поток" е пиарски трик

Снимка: Ройтерс

Има едно неписано правило – трябва да имаме минимум три различни източника на природен газ, за да знаем, че системата ще е сигурна при спиране на най-важния източник, в случая Русия. България в момента не изпълнява това правило, макар че започнаха малки доставки на втечнен природен газ през Гърция. Това коментира енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите му всичко зависи от предоговарянето на дългосрочното споразумение на "Булгаргаз" с "Газпром", което изтича през 2022 г., според което ние получаваме по 3 млрд. кубични метра. “Ако тези количества не се намалят, то тогава "Булгаргаз" ще е задължен да купува не само руския, но и азерския газ, без да има опции да препродава този газ в региона”, смята Владимиров.

Той е на мнение, че регионалният пазар още не е готов и има още много регулаторни пречки пред свободната търговия.

“Ще е много трудно на "Булгаргаз" да реализира един млрд. кубични метра повече, отколкото е местното потребление", прогнозира експертът. Той обаче е на мнение, че фактът, че България ще купува 1-1,5 млрд. кубични метра газ от 2020 г., дава на “Булгаргаз” много по-силна позиция да преговаря с "Газпром", “защото вече имаме възможности за диверсификация".

Владимиров подчерта, че е важно да се постигнат три неща. “На първо място премахване на клаузата take-or-pay, според която задължително купуваме минимум 80% от договорените количества. Второ е отвързване на цената на газа от тази на петрола, а тя да се определя от конкуренцията и да се свърже с цената на някоя от европейските газови борси. Третото условие е да се намалят количествата от три на два милиарда кубични метра газ годишно", препоръча енергийният експерт.

Той смята, че "Булгаргаз" остава 100% монополист на пазара в България.

Не е ясно кой ще купува на газовата борса. Има страхове, че може да се повтори ситуацията с борсата за електрическа енергия", посочи още Владимиров, който заяви, че „Балкански поток” е пиарски трик да не се наричат нещата с истинските им имена.

“А истината е, че това е тръбопоровод на "Газпром". Той ще бъде финансиран от "Газпром" и построен от фирми, близки до "Газпром" и ние ще платим сметката, за да може компанията да диверсифицира своите пътища за доставка на газ към Европа, убеден е специалистът по енергийни въпроси. – Този проект се оценява на 3,6 млрд. лева, без да се включват таксите за обслужване в размер на 100 млн. лева годишно. Този проект ще разклати финансовата стабилност на цялата енергетика."

Владимиров е категоричен, че „решенията в сектор енергетика се взимат без анализ, под политически натиск и в полза на конкретни икономически интереси – това е, което се нарича завладяна държава“.

Той е убеден, че България ще замени зависимостта от Украйна с подобна от Турция. “Ако има повторение на кризата между Русия и Турция от 2015 г., то много е вероятно и повторение на газовата криза от 2009 г.", припомни фактите Мартин Владимиров.Той предупреди, да не бъде

Според него Украйна не може да бъде игнорирана като фактор в преноса и съхранението на газ и "Газпром", защото тя „отлично знае това”.

Какво още каза енергийният експерт ще разберете, ако гледате целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 4147   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
8
 
1
преди 1 година
"решенията в сектор енергетика се взимат без анализ, под политически натиск и в полза на конкретни икономически интереси" - абсолютно вярно твърдение!

Още от Енергетика
Зелените централи у нас отстъпват позиции от началото на годината