Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Петкова: Дългът на ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще бъде капитализиран след юли

Министърът на енергетиката запозна синдикатите с изпълнението на мерките за стабилизиране на енергийния комплекс

Т. Петкова: Дългът на  ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще бъде капитализиран след юли

Енергийният министър Теменужка Петкова на среща със синдикатите за ТЕЦ "Марица-Изток 2" . Снимка: Министерство на енергетиката

Възможността да бъде капитализиран дългът на ТЕЦ „Марица-изток 2“ е обсъдена с Главна дирекция „Конкуренция“ в Европейската комисия. Крайното решение за увеличаване на капитала на централата се очаква да бъде взето до средата на годината.

Още по темата

За тези мерки за стабилизиране на енергийния комплекс информира синдикатите министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Изпълнението на кратко-, средно- и дългосрочните мерки за стабилизиране на ТЕЦ „Марица-изток 2“ беше в центъра на разговора с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа“, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

По думите на Петкова запазването на работата на комплекса „Марица-изток“ е задача от първостепенна важност за правителството.

“Набелязаните краткосрочни мерки за стабилизиране на централата са изпълнени, каза министърът и припомни, че „Българският енергиен холдинг“ ЕАД закупи необходимите квоти за работата на ТЕЦ „Марица-изток 2“ до март 2020 г. – Проведени са няколко срещи с Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на използването от страна на ТЕЦ-а на така наречения Механизъм за компенсиране на разходите за критична инфраструктура. Такава възможност е предвидена в Закона за енергетиката”, каза още тя.

Теменужка Петкова информира, че тези разходи в размер на около 500 млн. лева са включени в обосновката на ТЕЦ-а за цените през новия регулаторен период.

До края на юни „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще анализира пазара на електроенергия. Това е една от предвидените дългосрочни мерки за стабилизиране на ТЕЦ „Марица-изток 2“, като анализът следва да послужи за разработване и нотифициране пред Европейската комисия на така наречения Механизъм за капацитет.

Механизмите за капацитет са признат от Европейската комисия легитимен метод, чрез който държавите-членки могат да гарантират сигурност на доставките. Намерението на Министерството на енергетиката е през тази есен да депозира пред ЕК избрания механизъм, така че нотификацията от страна на комисията да стане факт до края на годината. 

Енергийният министър припомни и получената безсрочна дерогация на ТЕЦ „Марица-изток 2“, която също е необходимо условие за бъдещата ѝ работа.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

3
 
2
 
10
fon до: doba
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Извинявай, ама толкова ли ти е акъла, че не може да направиш разлика между цена на ток от изплатен АЕЦ и АЕЦ който ще се строи? Хайде да не ти мъчим мозъка с това, че два АЕЦ-а построени в различно време и има в пъти разлика в цената, че ВЕИ вече дават по-евтин ток от АЕЦ и т.н.
1
 
2
 
9
doba до: Mavi Goz
преди 2 месеца
Може да се повторя - нямам нищо против прогреса.
Всичко вкъщи е А+++... клас, ЛЕД крушки, термо-изолации и т.н.
НО - то е по моя воля, никой не ми е казвал какво да правя.

Цивилизацията ни е минала от дърва и платна на въглища, а след това на петрол по законите на свободния пазар, БЕЗ СУБСИДИИ.

Който е мнооого зелен - тегли кредит от банката - строи ВЕИ и си продава тока. НО - на свободния пазар.
2
 
0
 
8
khao до: Mavi Goz
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
а субсидирания кюмур и него не го смятата ... както ви е удобно
1
 
1
 
7
khao до: Mavi Goz
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
уж си големия бизнесмен и търговец, а не видя грешката в сметките му :):)

умишлено ??? едва ли :) убу плащаме по 47 ст от цялата сметка, а загубите от къде се покриват, а?
От данъците на кой???
2
 
5
 
6
Mavi Goz до: doba
преди 2 месеца
Мдамм... И понеже европейската икономика вече една петилетка е на изкуствено дишане, скоро ще прочетем и отрезвителни анализи, че един от екзекуторите й е бил точно зеленяшкият ВЕИ-делириум...

Още от Енергетика
ЧЕЗ: Осигуряването на качествено образование е ключово за електроенергетиката