IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за работните места в САЩ помрачиха настроението на борсите в Европа

Те надминаха очакванията на анализаторите и намалиха шансовете за понижаване на основната лихва от Федералния резерв

20:12 | 05.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха седмицата със спад след публикуването на по-силни от очакванията данни за работните места в САЩ, които правят малко вероятно понижаване на лихвите от Федералния резерв по време на юлското му заседание за паричната политика, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията със спад от 0,7%, като секторът на суровините отписа 2% от стойността си, а банките и компаниите за търговия на дребно бяха единствените сектори, които финишираха на зелена територия с ръст от по 0,2%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 записа най-голямото понижение за деня от 0,66% и достигна ниво от 7553,14 пункта. Германският DAX отписа 0,49% от стойността си до равнище от 12 568,53 пункта, а френският CAC 40 отбеляза спад от 0,48% до 5593,72 пункта.

Вниманието на пазарите беше насочено главно към данните за работните места и безработицата в САЩ, които се оказаха по-силни от очакванията. Новите работни места са нараснали с 224 хил. през юни, надвишавайки по-ранни прогнози за 160 хил. на икономисти, участвали в анкета на Ройтерс.

Основните американски индекси започнаха сесията с понижение в петък след оповестяването на данните.

Ако те бяха по-слаби от прогнозите, това щеше да засили очакванията, че Федералният резерв ще понижи лихвите на заседанието си на 30 и 31 юли. Централната банка отвори вратата за смекчаване на паричната политика миналия месец, като заяви, че ще „действа, както намери за добре“, за да задържи настоящия икономически ръст. Но изненадващо силните данни не дават основание на Фед за смекчаване на политиката.

Сривът на поръчките към заводите в Германия в комбинация с ужасяващата седмица за най-голямата икономика в Европа дадоха още едно основание на инвеститорите да бъдат предпазливи.

На корпоративния фронт Deutsche Bank съобщи, че ръководителят на корпоративното и инвестиционното банкиране Гарт Ричи се е съгласил да напусне поста си. Ходът, който се очакваше от дълго време, се случва в момент, когато Deutsche подготвя големи реформи на стойност милиарди долара, включващи значителни съкращения в подразделението за инвестиционното банкиране. Книжата на германската банка поскъпнаха с 2,49%, след като инвеститорите реагираха на новината.

Геополитическото напрежение в Близкия изток също е в центъра на вниманието на инвеститорите, след като Британските кралски военноморски сили задържаха ирански петролен танкер заради опит да пренесе петрол към Сирия в нарушение на санкциите на ЕС. Ходът предизвика гнева на Техеран.

Същевременно заместник-гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос заяви пред испанско радио в четвъртък, че банката ще запази всички варианти за паричната си политика на масата, за да се справи със забавянето на икономиката и да постигне целите си за инфлацията.

Най-големият губещ в европейския индекс на сините чипове беше шведският технологичен гигант Hexagon, чиито книжа поевтиняха с 13% след предупреждението за спад на продажбите през второто тримесечие заради търговската война между САЩ и Китай. Компанията обяви също, че ще закрие 700 работни места.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Държавническите и мъдри действия на великият американски лидер дава своите все по-отчетливи плодове. ФЕД по-добре да не бара лихвите - или да не ги бара ного - защото след 6 години, когато Доналд иска-не иска трябва да напусне Белият дом, ще има нужда от фактор, който да омекоти неизбежният пазарен спад - и тоя фактор може да бъде ФЕД чрез занижаване на лихвите - при нужда до нивата от времето на обонго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още