IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в нелибералните правителства в Европа нараства

В класацията на Bertelsmann Stiftung попада и България, която се нарежда на 36-то място, изпадайки с една позиция спрямо 2014 г.

18:51 | 10.10.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доверието на гражданите в нелибералните правителства в Европа, като тези в Унгария, Полша и Турция нараства, независимо от влошаването на демокрацията в тези страни. Това показва нов доклад на аналитичния център Bertelsmann Stiftung, цитиран от в. Financial Times.

В своето изследване на 41 индустриализирани държави организацията посочва, че обяснение за тенденцията е това, че „фундаменталните демократични ценности не са достатъчно закотвени в политическото съзнание на значителна част от обществото“.

Докладът на базирания в германския град Гютерслох център обрисува една мрачна картина на демократичните стандарти на западния свят. В 26 държави се наблюдават спадащи нива на демокрация, съпоставени спрямо сходно проучване на Bertelsmann от 2014 г. Само при 14 държави се наблюдава подобрение.

Петте държави, които се нареждат на първите места по качество на демокрацията са Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и Германия. Дъното заемат съответно Полша, Румъния, Мексико, Унгария и Турция. САЩ заемат 18-то място в списъка с 41 държави.

В класацията попада и България, която се нарежда на 36-то място, изпадайки с една позиция спрямо 2014 г.

Оценката на всяка една държава се основава на представянето по три основни показателя – индекс на политическото представяне, индекс на демокрацията и индекс на управлението. И по трите измерителя страната ни се нарежда на ниво под средното за разглежданите държави.

Сред държавите в долния спектър най-драматична промяна отбелязва Полша, пропадайки с 29 места от осмо на 37-мо. Според авторите това е отражение на „явните нарушения на демократичните стандарти и върховенството на закона“ от консервативните националисти от правителството на партията „Закон и справедливост“, избрано през 2015 г.

В същото време докладът се позовава на данни от тазгодишния доклад на ООН за щастието на гражданите по света, публикуван през март, в който се посочва, че 50% от поляците са имали доверие на правителството си през 2017 г., което е значителен ръст от 19-те процента през 2007 г.

В Турция ситуацията е сходна. В страната „демократичният и конституционен ред се влошава драстично през последните няколко години в резултат на масивна правителствена намеса при резидента (Реджеп – бел. ред.) Ердоган“, твърдят авторите на доклада.

Въпреки това 59% от допитаните са посочили, че имат доверие на своето правителство през 2017 г., посочват от Bertelsmann.

В случая с Унгария „върховенството на закона, значително подринато при правителството на (премиера Виктор – бел. ред.) Орбан. Но и тук доверието на хората в тяхното правителство има тенденцията да се покачва макар и на по-ниско ниво (от 25% през 2007 г. до 38% през 2017 г.)“, посочват още авторите.

Според доклада макар мнозина в страните да одобряват действията на властта, то има и „значиетлен дял от населението..., който е в опозиция на ерозирането на демокрацията“.

Според тях това е признак за значително социално-идеологическо разделение в тези държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Fair
преди 5 години
Интересно - в Полша и Унгария доверие 50 и 38%. Защо ли германските другари премълчават какво е положението при слугинята на рогатия Меркел!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Европейските ценности не са европейски и нямат нищо общо с Европа или особено със САЩ исторически. Тези ценности са лозунгите на фалшивите протести от 60-те срещу войната във Виетнам, расизма и за равенството между половете, права на хомосексуалните и други такива безумия. Дори символите на онези протести не са се променили до днес та камо ли лозунгите. Тези идеи би трябвало да е ясно като бял ден откъде са дошли и от кого са разпространявани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Пеерасите си помислиха че могат да правят и да налагат каквото си поискат и това е резултата.Никога повече социалисти и либерали на власт!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
george353
преди 5 години
No shit genius.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
majnata
преди 5 години
Ми това е положението ... щот "демократичните ценности" , особено пък "евро"ценностите са пълен булшит !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още