IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отхвърля искането на Мей за кратко забавяне на Brexit

Двете крайни дати, които се обсъждат в столиците на ЕС, са краят на декември или краят на март 2020 г.

08:14 | 10.04.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Молбата на Тереза Мей за кратко забавяне на Brexit бе отхвърлена, поставяйки ЕС напът да разшири членството на Великобритания до 2020 година.

Въпреки отчаяния демарш на министър-председателя до Париж и Берлин, за да yбеди лидерите на двете страни, че може да намери изход от безизходицата, председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде да се разбере, че доверието на политиците от ЕС в успеха на нейните междупартийни преговори се изчерпва, пише The Guardian.

На фона на нарастващата подкрепа сред ЕС 27 за продължително забавяне на Brexit, Туск отхвърли забавяне до 30 май в писмо до лидерите, с което ги кани на срещата на върха в сряда, където те ще се споразумеят за новата крайна дата.

Дипломат от ЕС заяви във вторник след късната вечерна среща на посланиците, че двете крайни дати, които се обсъждат в столиците на ЕС, са краят на декември или краят на март 2020 г.

В светлината на това източник от кабинета изрази съмнения дали Мей ще може да оцелее начело на правителството си заради толкова дълго забавяне на Brexit, след като преди това тя заяви, че не може „като премиер” да приеме дата, по-дълга от 30 юни.

Май е изправена пред ожесточена реакция в рамките на нейната партия заради вероятността за дълго забавяне на Brexit и участие в изборите за ЕП, особено ако това доведе до някаква сделка с лейбъристите, включваща и митнически съюз.

Четирима министри от кабинета - Андреа Леадом, Крис Грейлинг, Лиам Фокс и Джефри Кокс – са сред повече от половината от депутатите консерватори, които отказаха да подкрепят удължаването на чл. 50 до юни при гласуването във вторник, което подчертава спадащата подкрепа към Мей в рамките на собствената ѝ партия.

В проекторезолюцията за сряда вечер пише, че този по-дълъг срок би дал възможност за преосмисляне на британската стратегия.  В своето писмо до държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС по повод днешната среща Туск отбеляза, че Европейският съд е потвърдил възможността Лондон да оттегли искането за напускане на ЕС. Той добави, че преди да напусне, британската страна остава пълноправна държава от ЕС.

В допълнение, Великобритания трябва да се съгласи да действа „конструктивно“ и „отговорно“ до напускането си. Страната трябва да се въздържа от всичко, което застрашава постигането на целите на ЕС. . Ако двете страни ратифицират Договора за Brexit преди изтичането на срока, според доклада, Великобритания може да напусне ЕС по-рано от планираното. Оттеглянето на ЕС ще влезе в сила на първия ден от следващия месец.

Ако британците не са съгласни с тези изисквания, Brexit ще приключи на 1 юни. Останалите държави-членки на ЕС няма да се интересуват от не-сделка Brexit, коментират дипломати. На специалната среща на върха канцлерът Ангела Меркел и нейните колеги от ЕС обсъждат друга промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Brexit не е някаква детска сръдня от типа "дай си ми куклите, на ти си парцалките", а сериозна промяна която засяга много хора и бизнеси. Всъщност, дългото отлагане е по-лошият вариант за GB - през това време ще трябва да изпълняват всечките си ангажименти към ЕС, включително да проведат избори за Европейски парламент, а междувременно бизнесът им продължава да страда заради неизвестността. А европейските компании ще имат по-дълъг срок да се подготвят за Brexit без сделка, което в момента е най-вероятния сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Според мен се надяват тя да не изкара мандата си и всичко да се провали. И без това вече е тръгнала надолу и губи подкрепа сред своите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
хамстер
преди 5 години
тоест отхвърлят краткото забавяне и им дават дълго.трагикомедия в много действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още