IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Асоциация за вятърна енергия: Трябват ни 2% от земята за турбини

За да бъде ефективен енергийният преход в страната, е необходимо генерирането на електроенергия от вятърни турбини да се увеличи до 5 гигавата, смята Херман Алберс

20:30 | 30.01.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вятърната индустрия в Германия се нуждае от 2% от площта на страната, заяви президентът на германската Асоциация за вятърна енергия Херман Алберс в интервю за Euractiv.

Той изрази удовлетворението си от предложението на управляващия консервативен блок относно новото отключване на дебата за ново регулиране на разстоянието между населените места и вятърните турбини. 

„Настоящото предложение вече се отнася за планове за развитие на селищните райони“, подчерта Алберс, припомняйки, че първоначално властите настояха за регулирано разстояние от турбините не по-малко от 1000 метра. 

По неговите думи на много места в Германия, особено в Бавария и Саксония, все още трябва да се извърви много път преди да се постигне заветната цел от ангажиране на 2% от територията за производство на вятърна енергия. Първоначалното предложение на министъра на икономиката Петер Алтмайер за „зона без турбини“ би намалила с 40% подходящата за вятърните турбини площ, подчерта Алберс.

„Трябва да видим дали новото предложение ще гарантира, че може да ни се предостави достатъчно земя“, добави още президентът на Асоциация за вятърна енергия.

Алберс подчерта, че в рамките на 2019 г. Асоциацията е изградила малко над 1 гигават нови вятърни мощности, като това е само една пета от необходимите мощности за успешен енергиен преход.

Според него с този темп ще бъде невъзможно да се постигнат климатичните цели на германското правителство за ограничаване на въглеродните емисии, както и онези, заложени в Парижкото споразумение от 2015 г.

Алберс заяви, че германското правителство трябва да комуникира по-ефективно с обществеността и да посочи ползите, най-вече икономическите, за селските райони. Той изтъкна факта, че автомобилният концерн BMW вече планира да пренасочи цялото си производство към възобновяемата енергия.

„Това показва, че индустрията е по-напред от правителството“, коментира Алберс.

Компаниите от този сектор планират пълна декарбонизация до 2035 г., докато федералното правителство продължава да говори за хоризонт до 2050 г., подчерта още той.

Алберс апелира за ускоряване на процеса на одобрение за строеж на нови турбини, който в момента отнема около 5 години.

„Нуждаем се от идея как да се развият енергийните пазари, колко възобновяема енергия ще ни е нужда до 2030 г. или до 2040 г., колко работни места ще бъдат създадени в резултат на разширяването и как ще бъдат отворени нови пазари“, посочи още Алберс.

Според него канцлерът Ангела Меркел трябва да настоява за осигуряването на необходимите 2% площ за вятърните турбини, като на федерално ниво не бива да се отказа поемането на отговорности в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
че си просс ти личи, че си грозен ти вярвам ... но за каруцар! ... тук предобри малко с метафорите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Само да те светна, че точно бесепарите и приятели имат нак-големи инвестиции в сектора, един от най-големите собственици е бившия агент Гоце, по новому Първанката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
И какво им е годишното КПД, тараланко, в България, знаеш ли? Или ще питаш царските депутати дето ги бучиха из цяла България и ни заробиха с по 500 лева мегавата, во имя светлото ви зелено бъдеще. Лакоми зад.ници ненаситни! Въглищата били мръсни, АЕЦа опасен, само вашите зелени опорки били спасение, щото носели прогреса. Ние простите и грозни каруцари, чакаме прогреса от вас, белите, алчни и крадливи прогресисти! Дерзайте другари, към зеленото бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Sokratus
преди 4 години
Тези тъпотии от къде ги измисли!!! Правиш се на спец по динамика на флуидите и климатология!!!Да не мислиш, че хората дето слагат вятърни перки гледат по тавана и си измислят къде да ги сложат! Използват сложни математически модели изградени на база на опит и знания! Нещо, което го няма при членовете на Клуб "Земята е плоска"!И преди изобщо да си помислиш да напишеш нещо по тези въпроси и да даваш ъкъл на Германия или Дания, особено за перките си задай следният много *** въпрос:-Как тези държави достигнаха до невиждани нива на използването на ВЕИ в електрическите им системи над 40%? - И защо нямат режим на тока или сривове?И тъй като няма да може да си отговориш, въпреки огромната налична информация в Интернет, мълчиш и не пишеш! Радваш се на рублите и си мечтаеш за времето в което вски комин пушеше черен дим, а хората му се радваха!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
... а дано ама надали , нещо хуманиторно преподава ... :)))---Импа не преподава, по скоро уврежда децата ! дано поне е в някое сиганско училище! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
точно това пише ... :))) ... завет било зад перките ... :))) ... ама не може да обясни що в един вятърен парк се въртят всички турбини ... и първи ред , и втори ред , и трети ред ... че и турбините на следващият парк , че и турбините на брега ... това не може да обясни ... иначе са му ясни твърденията , как турбините променат климатът ... :))) ... не въглерода и метанът и водните изпарения , а турбините ... ако беше така , като го пише , щяхме да сме измислили перфектният перпетум мобиле ... личен съвет , фанете едно А и Б на географска тема , какво е вятъра ... от там започнете с импа , а не повтаряйте като папагали счупена опорка ... темата е бая голяма и е пълно с изследвания и анализи . ако искаш и един жокер ще дам , щото знам че няма да търсиш и четеш , много по удобно е от разни апокрифни сайтове да се цитират мнения на безделници ... в един кубичен метър над балтийско море се съдържа около 200-230 вата вятърна енергия . направи си сам сметката от 70-80 метра над морското равнище до километър-два нагоре , фронтът както искаш го смятай ... :))) ... да фанеш от мащабът малко ... :)))въглишните са до 2038-2040 ... така предвиждат ... поетапно ще ги заместят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
хаха ... а дано ама надали , нещо хуманиторно преподава ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 4 години
ти смятай, че тоя се води учител ... дано да е по рисуване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
Той не ти казва, че няма да се върти, той ти казва че перките усложняват климата. При първи заместител на перките, чакай 99 процента консенсус на Учените! Чакаме наедно с ядрените си централи до година германците да спрат, въглищата и газта и да станат наистина климатично неутрални, като България, чиято природа абсорбира два пъти повече СО2, отколкото бълват всички сектори тук. Но ще има да чакаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
пхаххаха ... кой монтира ветрогенератор за 100млн. дето нема да се върти бре ... :))) ... пиши за газ , остави перките ... немците имат положителен енергиен баланс , имат износ на 45ТВтч ток , основно от вятър за миналата година ... :))) ... по догодина гасят всички ядрени реактори ... ще чакат да им дават акъл от БГ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още