IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Испания и Италия са най-уязвими икономически заради пандемията

И двете страни разчитат силно на туризма, който буквално спря в последните седмици и няма изгледи скоро да се възстанови

09:20 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Испания и Италия, освен че са най-тежко ударените от коронавируса COVID-19 държави, са и най-уязвимите що се отнася до въздействието на пандемията върху туризма, показват данни на Statista.com.

И двете страни разчитат до голяма степен на пътуванията и туризма, а през последните седмици те спряха и едва ли скоро ще се върнат към обичайното.

Според данни на Световния съвет за пътуване и туризъм пътуванията и туризмът допринасят за, съответно, 14,3 и 13% към БВП на Испания и Италия за 2019 г., включително директен принос на хотели, туристически агенти, авиокомпании, ресторанти и други.

В САЩ например общото въздействие на пътуванията и туризма е значително по-малко – 8,6% от БВП. Броят на пряко заетите в сектора в страната достига 8 млн. души.

Към 14 април Италия и Испания отчитат, съответно, 159 516 и 171 531 потвърдени случая на коронавирус COVID-19. Смъртните случаи са 20 455 и 17 756 при 120 хил. починали в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още