Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Макрон: Франция ще бъде въглеродно неутрална до 2050 г.

Френският президент залага на възобновяемата енергия и спирането на въглищните електроцентрали

Макрон: Франция ще бъде въглеродно неутрална до 2050 г.

Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

За да се превърне във въглеродно неутрална държава до 2050 г., Франция възнамерява да ускори преминаването към възобновяема енергия, като в същото време запази своите атомни електроцентрали, съобщава Euractiv France.

Планът, който беше разкрит от френския президент Еманюел Макрон във вторник, включва сериозна и интензивна работа върху разработването на нови съоръжения, които ще използват възобновяемите енергийни източници, както и закриването на всички въглищни централи. 

Още по темата

В същото време Франция ще запази своите мощности от атомна електроенергия.

Основните линии от новата стратегия бяха разкрити от френския държавен глава по време на негова реч пред министрите, които събра в Елисейския дворец.

„Трябва да се откажем от изкопаемите горива”, заяви Макрон, признавайки, че до момента „е направено твърде малко” в тази насока.

Само няколко дни преди срещата COP24 в Катовице, Полша, и на фона на продължаващите протести на „жълтите жилетки” във Франция, Макрон очерта стратегия, лежаща на три основни оси.

Разработването на централи за възобновяема енергия, предимно слънчева и вятърна, ще се извърши чрез стимулиране на инвестициите. Публичното финансиране ще се повиши от 5 млрд. евро годишно на 7-8 млрд евро. Обществената подкрепа трябва да позволи на енергийния капацитет на вятърните централи да бъде утроен, а соларната енергия да се повиши петкратно до 2030 г.

За разлика от Германия, която възнамерява да прекрати използването на атомната енергия, Макрон отложи изпълнението на плана за 50-процентно редуциране на ядрената енергия от общия енергиен микс на Франция, поставяйки като приоритет затварянето на въглищните централи.

„В момента ядрената енергетика ни позволява да вървим уверено към изпълнение на целите за постигане на нисковъглеродна, евтина енергия. Не възнамерявам да закрия ядрената енергия, а само да я съкратя с 50%”, напомни Макрон по време на речта си.

Според него загърбването на ядрената енергия ще забави процеса по затварянето на въглищните централи, което ще затрудни изпълнението на плана за въглеродно неутрална енергия.

Макрон планира да затвори последната въглищна централа в страната до 2022 г., докато прекратяването на дейността на 14 ядрени централи се отлага до 2035 г.

С тези си действия френският президент вярва, че страната ще успее да постигне целите си до 2050 г. и ще отговори на изискванията и нормите, заложени в Парижкото споразумение за климатичните промени от 2015 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 година
Добре си проветрява устата. Мандатът му е 5 години, а вече му остават 3 и половина. С тези протести, както е тръгнало, след следващите избори, ще има друг президент. 2050 е твърде оптимистична цел, дори за богата Франция. Точно затова и са протестите срещу политиката му в момента за климатичните промени - някой иска народът да плаща още и още за акцизи, екотакси, транспорт и подобни. Оказва се, че цените и данъците растат, а заплатите - не. Резултатите всички ги виждаме - Тръмпизъм, Брекзит, протести.

Още от Европа
ЕС подписа втори договор за достъп до потенциална COVID-ваксина