IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследникът на Меркел увеличи шансовете си да стане канцлер с нова ключова победа

Армин Лашет успя да извоюва първото място в Саксония-Анхалт, където подкрепата за консерваторите расте със 7 пр. пункта

12:37 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Армин Лашет увеличи с още малко шансовете си да стане наследник на канцлера Ангела Меркел, след като успя да се пребори за победа на местните избори в най-бедната провинция в страната.

В последния местен вот преди парламентарните избори през септември 60-годишният партиен лидер показа, че може успешно да води християндемократите в оспорвана надпревара. Резултатите от този уикенд ще помогнат за облекчаване на съмненията за това дали е подходящ за поста на ръководител на най-голямата европейска икономика.

С резултатите Християндемократическия съюз (ХДС) спря поредицата от понижения, успявайки да спечели 37% от гласовете на избирателите в провинция Саксония-Анхалт, съобщава Bloomberg. Това е ръст от близо седем процентни пункта спрямо последния вот през 2016 г., показват предварителни резултати. Крайнодясната „Алтернатива за германия“ (АГ), за която социолозите също предвещаваха силни резултати, изостава с над 3 процентни пункта до второто място с 21%.

По време на предизборната кампания Лашет призова умерените избиратели да подкрепят ХДС, за да се защити демокрацията от крайнодясната АГ. Изглежда това бе достатъчно за спечелване на подкрепа в неспокойна Германия, където ерата на Меркел е почти към своя край.

„На национално ниво ХДС при Армин Лашет сега има инерцията на своя страна“, коментира Холгер Шмидинг, старши икономист към Berenberg.

Лашет пое ХДС през януари и още в началото трябваше да се изправи пред най-лошите резултати на партията в Баден-Вюртенберг и Райнланд-Фалц през март.

Това на свой ред създаде условия за битка за надмощие с лидера на баварския съюзник Маркус Зьодер за кандидат-канцлерската номинация, която в крайна сметка Лашет спечели.

След победата от уикенда Лашет може с ново самочувствие да продължи борбата със Зелените и техния лидер Аналена Бербок за канцлерския пост.

Инерцията на партията на еколозите забуксува през последните седмици, като тенденцията се подчерта и от по-малкия от очакваното ръст в резултатите в Саксония-Анхалт. Това може да ѝ струва ролята в правителството в провинцията. „Напреднахме, но не колкото се надявахме“, коментира Бербок.

От своя страна, политическото статукво може да си отдъхне, тъй като евентуална победа на АГ би била първа за дясната партия на регионално ниво, което щеше да предизвика редица политически маневри, за да може тя да остане извън местната власт.

Сега Рейнер Хаселхоф, премиерът на провинцията от ХДС, има голям избор от потенциални партньори за формиране на коалиция за своя трети мандат. В момента неговото правителство се състои от тристранно обединение със социалдемократите и зелените.

„Ако АГ беше станала най-голямата сила, това щеше да е катастрофа за нашата репутация и трябваше да предотвратим това заедно“, коментира Хаселхоф в интервю за ARD в понеделник, преди да отиде в Берлин за среща с Лашет и ръководството на партията.

„Това наистина е посланието, което искам да отнеса със себе си в Берлин“, каза още той и допълни, че „това, което бе възможно в Саксония-Анхалт, е възможно също и в цяла Германия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още