IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След нова порция среднощни срещи: Италия представи Проектобюджет 2020

Въпреки нарастващия държавен дълг и стагниращата икономика правителството на Конте представи един умерено експанзионистичен бюджет

09:50 | 16.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италия е представила новите си планове за Бюджет 2020 пред Европейската комисия след нова порция среднощни срещи, които подчертават оставащите разногласия в коалицията на премиера Джузепе Конте.

Италианското правителство съобщи, че е договорен проектобюджет, който предвижда премахването на планираното по-рано увеличение на данъка „Добавена стойност“, както и отделянето на нови средства за обществени инвестиции и намаляването на данъчната тежест на служителите, съобщава Bloomberg.

Италия – третата по големина икономика в еврозоната, трябваше да изпрати плановете си за оценка до вторник. След това проектобюджетът трябва да бъде одобрен от италианския парламент преди края на годината.

Въпреки нарастващия държавен дълг и стагниращата икономика правителството на Конте представи един умерено експанзионистичен бюджет, който предвижда структурният дефицит (който не взима предвид еднократните мерки) на страната да нарасне леко през 2020 г., преди да се свие отново през следващите години.

Също така плановете предвиждат премахването на фиксирана такса за обслужване на пациенти, което ще предизвика необходимост от отделяне на допълнителни държавни средства за здравната система. Също така проектобюджетът включва пенсионна реформа, допълнителни средства за индустриални иновации и други.

Фискалните планове на властите в Рим са под строго наблюдение от Брюксел заради високия дълг на страната. През второто тримесечие той е нараснал до 138% от брутния вътрешен продукт, показват изчисления на Bloomberg, базирани на актуални данни от Италиянската централна банка. Това е малко под върха от 138,8%, достигнат през второто тримесечие на 2015 г.

Въпреки това инвеститорите купуват италиански дълг, понижавайки доходността на фона на оптимизма от новите стимули на Европейската централна банка и надеждите, че преговорите между Рим и Брюксел ще преминат гладко.

Миналата година популисткото италианско правителство – отново водено от Конте, но подкрепено от различна коалиция, на два пъти се размина на косъм от санкции от ЕС заради бюджета. Обтегнатите преговори тласнаха нагоре доходността по облигациите и увеличиха притесненията на инвеститорите за устойчивостта на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още