IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев не бе подкрепен за председател на ЕП от евросоциалистите

Идеята Вебер и Станишев да си поделят 5-годишния мандат на председател на Европейския парламент има препоръчителен характер

09:04 | 03.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сергей Станишев. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, aрхив</em></p>

Сергей Станишев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, aрхив

Сергей Станишев не получи подкрепа като кандидат за председател на Европейския парламент от евродепутатите от собствената си група. Вместо него те издигнаха за днешния вот в пленарната зала италианския си колега Давид Сасоли.

Бившият български премиер и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) бе част от споразумението на 28-те лидери на страните от ЕС във вторник като тяхно предложение председателския пост на европарламента да бъде поделен между социалист и Европейската народна партия (ЕНП) в лицето на лидера на нейната парламентарна група Манфред Вебер. 

Идеята Вебер и Станишев да си поделят 5-годишния мандат на председател на Европейския парламент има препоръчителен характер, но евродепутатите имат право да изберат кои да са кандидатите на отделните групи и кой да оглави институцията им.

Станишев беше компромисен кандидат, договорен с ЕНП, а българският премиер Бойко Борисов говори със силни думи за кандидатурата му. „Ние ще го подкрепим“, каза той и добави, че собствената партия на Станишев не го подкрепя. „Един българин на такава висока позиция е въпрос на чест и гордост. Въпреки факта, че неговите хора не го харесват".

Пакетното предложение веднага бе определено от лидерка на групата на социалистите Ираче Гарсия Перес, като „дълбоко разочарование". В последвалото продължително среднощно заседание тя предложи на групата Давид-Мария Сасоли вместо Станишев. Италианецът е бивш телевизионен журналист, евродепутат от опозиционната в страната си Демократическа партия и един от досегашните зам.-председатели на Европейския парламент. За него са гласували 71 евродепутати - предимно от Италия, Испания, Румъния и Португалия. 39 техни колеги от Германия, Холандия и няколко източноевропейски държави са се обявили против, а 13 от групата "Социалисти и демократи" са се въздържали. 

Все още не ясно дали евродепутатите ще приемат формулата с поделено наполовина между две групи председателство, както и кой ще е първият председател с мандат от 2,5 години.  

Според някои анализатори фактът, че Източна Европа не е получила нито едно водещо място може да утежни и избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
До малечко: ти пък си толкова малък и безгласен, че безропоно се подчиняваш на всяка мутра неграмотна и властимаща. Не, не съм Корнелия и НИКОГА не съм гласувала за БСП. А Нинова ясно защо дразни мъжете - защото има кураж да защити държавата от джендърщината на Станишев и боко, които бяха обещали да продадат народа ни. Всичко с времето си, всеки ще си отиде на мястото. Къде ли е днес Командира, например? Само трябва човек да слуша, чете, помни и проявява поне малко логика. Съветвам те да се опиташ да го правиш. И съм севсем сигурна, че ако се смени властта, ти първи ще им легнеш. Айде малко покажи достойнство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
male4ko
преди 4 години
Абе serafim-че, все си наопаки бе мойто момиче.. Другите напреки, ти все наопаки... Да не ти е името ***?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Станишев, който ругаеше Борисов и обратно, години наред и ни занимаваха със себе си, сега се прегърнаха на *** и власт основа. Станишев се опитва да развие инстинкта на Борисов на куче, което знае кога ще го бият и преждевременно се оттегля. Та и наш станиШЕФ си направи отвод. Любопитно ми беше да видя резултата от гласуването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още