IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици са задържани по време на демонстрация в Москва

Присъствието на протеста се очакваше да е много по-масово преди властите изненадващо да свалят обвиненията срещу Иван Голунов заради липса на доказаталества

22:47 | 12.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската полиция е задържала над 400 души, сред които и опозиционният лидер Алексей Навални, по време на демонстрация в центъра на Москва в сряда, свързана с ареста на руския журналист Иван Голунов, съобщава Bloomberg.

Макар че журналистът вече е на свобода, след като обвиненията срещу него за притежание на наркотици бяха свалени, гневът сред неговите привърженици остава силен. Властите отказаха да дадат разрешение за проявата, позовавайки се на това, че съвпада с национален празник в страната. Въпреки това хилади протестиращи се събраха в руската столица, наричайки полицията „срамът на Русия“.

До средата на следобеда властите съобщиха, че са задържали над 200 човека, но организацията за проследяване на подобни мероприятия OVD-Info техният брой всъщност е над 400.

„Те задържат хора масово и по-скоро със сила“, посочва Николай Шванидзе, член на хуманираната организация. По думите му задържанията са били „своеволни“.

Приближената до Навални Любов Собол написа в Twitter, че опозиционерът „просто си е стоял“, когато е бил арестуван.

Присъствието на протеста се очакваше да е много по-масово преди властите изненадващо да свалят обвиненията срещу Голунов заради липса на доказаталества. Журналистът, който е разследвал случаи на корупция сред висшестоящи представители на властта в Москва, отхвърля обвиненията срещу себе си, като според него откритите наркотици са били подхвърлени от полицията.

Неговият случай предизвика изненадващи изблици на подкрепа дори и от известни личности, които обикновено са лоялни на руската власт – телевизионни и музикални звезди, репортери на държавни медии и дори някои законодатели.

По време на церемония в Кремъл тази сряда, на която президентът Владимир Путин връчваше държавни отличия, един от гостите бе с тениска в подкрепа на Голунов, съобщи местната телевизия TV Rain.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още