Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Страните от Централна и Източна Европа трябва да излязат от сянката на въглищата

Полша, Румъния, Чехия и България са четирите държави членки на ЕС, които все още нямат ясни стратегии за постепенното премахване на въглищните мощности

Страните от Централна и Източна Европа трябва да излязат от сянката на въглищата

Снимка: Getty

Изглежда, че Полша най-накрая склони да се ангажира да премахне въглищата от своя енергиен микс, макар и не в близко бъдеще, а подробностите за това как страната ще изпълни това остават неясни, пише Emerging Europe.

„Вярваме, че зависимостта на Полша от енергията на въглищата ще бъде прекратена през 2050 г. или дори 2060 г. Днес пазарът на капацитет ни дава възможност да гарантираме финансирането на въглищната енергия до 2040 г. (…) В същото време енергийният сектор ще трябва да направи огромни инвестиции в алтернативи на въглищата", заяви полският министър на държавните активи Яцек Сасин пред местния всекидневник Dziennik Gazeta Prawna. 

Още по темата

Както се очакваше, Полша не пропусна възможността да използва премахването на въглищата като поредната пръчка, с която да удари Европейския съюз (ЕС).

„Нуждаем се от огромни инвестиции в чиста енергия, както изисква европейската политика“, споделя Сасин. Полша е единствената държава членка на ЕС, която не е подписала целите на блока за въглероден неутралитет до 2050 г. Докато не го направи, Полша ще има достъп само до 50% от средствата, разпределени между страните на блока за зеления преход.

Въглищата са отговорни за над 80% от произведената електроенергия в Полша., като секторът се превърна от национална гордост в основна на международен дебат, който продължава и днес. Повишените разходи около въглищната индустрия и свързаните с нея електроцентрали заради по-скъпите квоти за въглеродни емисии и увеличения внос на суровината вече будят притеснения в Полша.

Управляващата партия „Закон и справедливост“ (PiS), която взе властта в страната през 2015 г. започна да насърчава инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), особено в слънчева енергия. Въпреки това, в рамките на миналата седмица, партията се отказа от своя план да затвори още две въглищни мини в опит да избегне конфликт с миньорските профсъюзи, които искат индустрията да бъде запазена поне през следващите 40 години.

В понеделник властите в страната разкриха своя план за обединяване на трите големи държавни компании за комунални услуги GE, Enea и Tauron в две групи – едната, от които ще ръководи въглищните операции, докато другата ще развива по-чистата енергия.

Достъпът до финансиране, или по-скоро липсата на такъв, също поставя под съмнение до голяма степен решението на Полша. През май Enea, заедно с друга полска енергийна компания, Energa, заявиха, че прекратяват участието си в изграждането на нова въглищна електроцентрала, след като PKN Orlen, основният акционер в Energa, заяви, че вече не иска да бъде част от проекта в сегашния му вид. Оттеглянето им, заедно със съобщението на Сасин за обединяване на енергийните компании, означава, че Полша почти сигурно ще прекрати строежа на нови въглищни мощности.

В доклад, публикуван през юни, ClientEarth и икономическият мозъчен тръст WiseEuropa разкриват, че животът на полските въглищни централи се поддържа изкуствено от държавни пари. Между 2013 г. и 2018 г. страната изразходва цели 6,8 млрд. евро за спасяване на енергийните форми, на които традиционно разчита Полша.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
1
 
2
 
14
Ivane до: Hahoto
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
А дано, ама надали. За една година не могат всички въглищни тец-ове да минат на газ. Тогава и парното ще поевтинее, защото ако произвеждат необходимия ток ще има много излишна топлинна енергия.

През първото полугодие на 2020 г. АЕЦ „Козлодуй“ е произвел 104,2 хил. мвтч топлоенергия за нуждите на централата и гр. Козлодуй. Приходите на централата от тази дейност са за 1 млн. лв.

Произведения ток от АЕЦ „Козлодуй“ за полугодието на 2020 г. е за малко над 8,1 млн. мвтч.

Като се има предвид, че за всеки един киловатчас електроенергия се отделят 2 киловатчаса топлина, значи че са изхвърлени на вятъра 16 000 000 мегаватчаса топлина, на стойност 150 милиона лева.

Въглищните централи са изхвърлили още толкова топлинна енергия, която можеше да се оползотвори, ако тяхната мощност беше разпръсната по малките градове като газови централи, които произвеждат топлинна и електрическа енергия, както в Пловдив. Така ще се намали и нуждата от ток през зимата за отопление и загряване на топла вода за битови нужди.
2
 
2
 
13
Hahoto до: Ivane
преди 2 месеца
Дано закрият бързо всички въглищарки в България - дано e още до година. Па тогава Пловдивската ТЕЦ ще спаси положениието! :))
1
 
3
 
12
Ivane до: Hahoto
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Май не правиш разлика между ТЕЦ и въглищни централи. ТЕЦ не е задължително да работи на въглища. Ето ти например много цифри за ТЕЦ Пловдив

EVN Коген
най-модерната когенерация не само в България, но и на Балканите

0
вредни емисии на серни диоксиди, фини прахови частици и диоксини

250 пъти
по-нисък въглероден отпечатък и 2,5 пъти по-малко NO спрямо отопление на дърва и въглища

85 600 t
емисии CO2 спестени от пускането на EVN Когенерация през 2011 г. до края на 2018 г.

+30 000
клиенти се радват на уюта на централното топлоснабдяване

+ 200 млн.
лева инвестиции в модернизиране и разширяване на топлопреносната мрежа и съоръжения
2
 
4
 
11
преди 2 месеца
Една зима без ТЕЦ в Европа и ще видите, от къде изгрява слънцето. Да видим как Блумбърг и Аспарух ще ви топлят с пропаганда...
1
 
2
 
10
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
В България както вървим към пред-индустриалната ера още малко и няма да има никакъв проблем с излизането от сянката на въглищата. Производството ще се изчерпва с това всяка сутрин да забучваме по едни кабели в главите и да зяпаме в едни екрани. То и затова е борбата с Чайна, че и чайниците искат чист въздух, ама няма да има кой да произвежда :)))

Supposing, very generously, a 50% load factor, that 60 GW of Chinese offshore wind, if it is ever built, would generate some 260 TWh of electrical energy per annum, equivalent to well over 50% of United Kingdom’s total annual electricity generation. China, however, generates over 6,500 TWh of electrical energy per year at present, with about 300 TWh of that, just under 5% currently being obtained from windpower on- and offshore.

Furthermore, Chinese electricity consumption has increased by nearly 1000% on its 1990 level, and is still rising rapidly ...

Още от Европа
Безработицата в ЕС и еврозоната остава без промяна през септември