IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на френската икономика зависи от следващия ход на Макрон в пандемията

Ако правителството наложи седемседмична национална блокада, икономиката ще се свие с 1% през първото тримесечие

16:25 | 07.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Френската икономика е на ръба на нова рецесия и зависи от следващия ход на президента Еманюел Макрон за сдържане на пандемията от COVID-19.

Ако правителството замени настоящия полицейски час със седемседмична национална блокада, сходна с тази през ноември, икономиката ще се свие с 1% през първото тримесечие след спада с 1,3% в края на миналата година, сочат изчисления на националната статистическа служба на страната Insee. Ако Франция запази настоящите ограничения непроменени, икономиката ще нарасне с 1,5%. Франция Франция

До момента Макрон се въздържа от налагането на трета блокада, въпреки че съседни страни избраха по-строги мерки, а френските болници са подложени на натиск от растящия брой пациенти с COVID. Премиерът Жан Кастекс трябва да обяви актуални данни за здравната ситуация и за наложените в страната ограничения на пресконференция по-късно в четвъртък.

Тест за издръжливост

Френската икономика се представи по-добре от очакванията през четвъртото тримесечие, като бизнес инвестициите и износът продължиха да растат въпреки блокадата през ноември. Икономистът от Insee Жулиен Пуже казва, че поради тази причина прогнозата на правителството за растеж от 6% през 2021 г. все още е изпълнима, въпреки че има голяма несигурност.

„Кризата се превърна в тест за издръжливост. Колкото по-дълго продължава, толкова повече възможностите за растеж ще стават несигурни, особено в най-силно засегнатите сектори“, отбелязва Пуже.

Скоростта на ваксиниране на населението също ще бъде ключов фактор в определянето кога икономиката може да започне да се връща към нормалното. До момента Европа изостава от Великобритания и САЩ, засилвайки рисковете от огромни икономически щети.

„От началото на кризата здравето и икономиката се отразяват едно в друго. Така че всичко, което може да допринесе за овладяването на епидемията, ще засили икономическата активност“, допълва Пуже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още