Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Турските акции са и най-добрите, и най-лошите в света това тримесечие

Към 16 ч. българско време увеличението за сесията на Borsa Istanbul 100 в сряда е от 2,3%

Турските акции са и най-добрите, и най-лошите в света това тримесечие

Снимка: Bloomberg LP

Турските акции поскъпват отново, продължавайки ралито си през това тримесечие. Обезценяването на лирата накара инвеститорите да търсят други варианти за защита на спестяванията си, правейки ценните книжа прекалено евтини, за да бъдат пренебрегнати от чуждестранните купувачи.

Основният индекс на борсата в Истанбул Borsa Istanbul 100 нараства с 32% в местна валута от началото на тримесечието. Това е най-доброто представяне сред световните пазари на ценни книжа, съобщава Bloomberg.

В доларово изражение обаче нещата не изглеждат толкова добре: индексът е най-зле представящият се със спад от 12%.

Към 16 ч. българско време увеличението за сесията в сряда е от 2,3% - ден след като лирата достигна поредно дъно в цената си спрямо долара. Сред най-големите печеливши са износителите, включително Arcelik AS, чиито акции поскъпват с над 6%, и Turkish Airlines, които прибавят 8,3% към цената си.

„Когато валутата е слаба и лихвите са ниски, акциите изпъкват като почти единственият от малко атрактивни класове активи, останали да защитят спестяванията на местните, особено тези, които може би смятат, че са закъснели да хванат валутното рали“, казва Бурак Исиар от ICBC Turkey Investment.

Турската лира, която поевтиня във вторник след коментари на президента Реджеп Ердоган, че лихвените проценти ще продължат да спадат, достигна цена от 13,3683 лири за долар към 16:15 ч. По-рано пред деня стана ясно, че Турската централна банка се е намесила на валутния пазар в опит да помогне на лирата. Турската валута поевтиня с 35% от средата на септември, когато започна цикъл на намаляване на лихвените проценти.

Междувременно чуждестранни инвеститори са купили турски ценни книжа за 1 млрд. долара през това тримесечие до 19 ноември, докато основният истанбулски индекс се търгува на едно от най-ниските си равнища от 2009 г. в доларово изражение.

„Износителите са бенефициенти от слабата лира“, коментира Исиар. „Като цяло турските акции се оказват победители“ при сегашните обстоятелства, допълва той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС отделя бюджет от 1,5 млрд. евро за хуманитарна помощ през 2022 г.