Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Търговската сделка след Brexit - постижима и трябва да се сключи

Време е духът на компромиса да дойде, според лидера на Конфедерацията на британската индустрия

Търговската сделка след Brexit - постижима и трябва да се сключи

Дейм Каролин Феърбейн, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия. Снимка: Bloomberg

Търговска сделка след Brexit "е постижима и трябва да бъде сключена", заяви организацията, представляваща британския бизнес, ден преди да се проведе следващия рунд на търговски преговори между Обединеното кралство и ЕС, съобщава BBC.

Дейм Каролин Феърбейн, генералният директор на Конфедерацията на британската индустрия, заяви, че е време "духът на компромиса" да дойде.

Преходният период на Brexit, по време на който Великобритания се придържа към правилата за търговия в ЕС, приключва на 31 декември. Обединеното кралство и ЕС все още не са постигнали споразумение, което да дефинира бъдещите им търговски взаимоотношения.

Още по темата

Премиерът Борис Джонсън заяви, че търговското споразумение с ЕС трябва да бъде сключено до 15 октомври, за да може да бъде ратифицирано до началото на 2021 г. Разговорите  дотук се увенчават обаче с неразбирателства и все още са налице ключови точки на разногласия, сред които риболовът и границата с Ирландия.

Следващият официален девети кръг от преговори започва на 28 септември.

Конфедерацията на британската индустрия проведе проучване сред 648 компании, което установи, че само 4% от компаниите предпочитат Великобритания да напусне ЕС без споразумение. Половината от фирмите казват, че въздействието от борбата с коронавируса се е отразило негативно на подготовката им за след преходния период.

"Следващата седмица преговорите за Брекзит навлизат в 11-ия час", каза Дейм Каролин. „Сега трябва да настъпи моментът за политическо лидерство. Сделката може и трябва да бъде сключена", казва още тя.

По нейните думи бизнесът се сблъсква с 'хеттрик на безпрецедентни предизвикателства' - възстановяване от първата вълна на Covid-19, справяне с възраждането на вируса и подготовка за значителни промени в търговските отношения на Обединеното кралство с ЕС.

Още по темата
Дейм Каролин добави, че „добрата сделка ще осигури възможно най-силната основа, на база на която страните ще могат да се възстановяват от пандемията". Според генералния директор това ще запази фирмите в Обединеното кралство конкурентоспособни, като минимизира бюрокрацията и допълнителните разходи, и ще освободи необходимото време и ресурси за преодоляване на трудните времена, които предстоят.

Според редактора на BBC Europe Катя Адлър един дипломат от ЕС е заявил, че двете преговарящи страни са постигнали консенсус по "90% от техническите въпроси". Дипломатът е казал още, че "останалите 10% са политически" и "ако те не могат да бъде решени, тогава останалите 90% са без значение".

Всяко търговско споразумение ще има за цел да премахне митата и да намали други търговски бариери. Освен това ще има за цел да обхване както стоки, така и услуги. Ако преговарящите не успеят да постигнат сделка, Великобритания е изправена пред перспективата да търгува с ЕС съгласно основните правила, определени от Световната търговска организация (СТО)

При този сценарий тарифите ще се прилагат за повечето стоки, които британският бизнес изнася на европейския единен пазар. Това би довело до поскъпване на британските стоки, които ще станат по-трудни за продажба в Европа. Ако реши, Обединеното кралство също може да въведе пропорционални търговски правила за европейските стоки.

Още новини можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria
Още по темата: Европа Brexit

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Coca-Cola European Partners е близо до покупката на Coca-Cola Amatil