IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компонентите на iPhone X са значително по-скъпи от тези на iPhone 8

Apple предлага нови технологии в юбилейния смартфон, които го оскъпяват допълнително

10:21 | 08.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компонентите на новия iPhone X на Apple струват със 115 долара повече от тези на iPhone 8 заради скъпия нов екран и скенера за лицево разпознаване, твърдят анализаторите от IHS Markit, цитирани от Bloomberg.

Общата стойност на материалите за базовия модел iPhone X с 64 GB памет е 370,25 долара според доклад на компанията, като тук са изключени разходите за проучвания и развитие, производство и софтуер. IHS направи подобен анализ по-рано тази година с базовия модел на iPhone 8 и установи, че материалите в него струват 255,16 долара.

IPhone X има панел от неръждаема стомана, система за лицево разпознаване в предната част на устройството и 5,8-инчов OLED екран, каквито няма в iPhone 8. Тези компоненти вероятно са донесли допълнителни разходи за флагмана, пуснат по повод 10-тата годишнина на iPhone.

Разходите на Apple за OLED екрана са 110 долара за бройка, в сравнение с 52,50 долара за 5,5-инчовия iPhone 8 Plus, който използва по-стара технология, твърдят от IHS. Samsung Electronics в момента доставя OLED екрани ексклузивно на Apple, но южнокорейската компания плаща по 85 долара на екран за своя Galaxy S8. Устройството е със същия размер екран на iPhone X, но с по-висока резолюция.

“Apple определено плаща повече за OLED технология“, коментира Уейн Лам, анализатор на IHS. “Тя е ангажирана само с един доставчик и Samsung може да определя сама цената си“.

Освен Samsung сред доставчиците на компонентите на iPhone X се нареждат Toshiba, Skyworks Solutions, Texas Instruments и производителите на чипове Broadcom, Qualcomm, Intel и NXP Semiconductors.

Въпреки че iPhone X струва повече от iPhone 8, Лам посочва, че и двете устройства генерират почти еднакъв брутен марж на печалба за Apple. Сумата за материалите на двата телефона представлява около 37% от потребителските цени. Iphone 8 струва 699 долара, а iPhone X – 999 долара. Крайните брутни маржове на Apple са по-ниски заради разходите за проучвания, развитие и производство според Лам.

Apple отказва да коментира анализа. Главният ѝ изпълнителен директор Тим Кук коментира подобна информация за компонентите през 2015 г. по време на представяне на финансови резултати, като посочи, че „никога не е виждал анализ, който да е поне малко точен“.

Face ID на iPhone X също допринася значително за по-високата цена на устройството. Системата True Depth Camera, която включва модули като инфрачервена камера, струва на Apple 16,70 долара на бройка. Това означава, че Face ID струва на Apple три пъти повече от сензора Touch ID, какъвто има в iPhone 8, допълва Лам. И все пак разходът за скенера за пръстови отпечатъци е спаднал, откакто технологията дебютира в iPhone 5s през 2013 г., което предполага, че Face ID също може да поевтинее с времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още