IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1719 души в България вече са ваксинирани срещу Covid-19

Разгръщането на процеса по ваксиниране, както и информационната кампания, ще започнат не по-рано от средата на януари

10:10 | 29.12.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До днес 1719 души в България вече са ваксинирани срещу Covid-19. Желаещите да се ваксинират всеки ден стават все повече. Това каза по БНТ здравният министър Костадин Ангелов.

Ваксините са в България и ние изпълнихме това, което обещахме - те стигнаха до всяка област в България, каза министърът.

В началото на януари се очакват новите доставки, готови сме да ги посрещнем, посочи той. И обясни, че първата доставка е по-скоро символична, за да се покаже силата на Европа едновременно, в един ден, че се изправя срещу пандемията.

Министър Ангелов обясни, че лекарите ще съветват пациентите коя е най-добрата ваксина за тях. След като министърът на здравеопазването стана първият ваксиниран в България, обясни, че се чувства отлично и няма оплаквания, освен неразположение на мястото на убождане.

"Не очаквайте от мен, от министерството да бъдем дистрибутори на ваксините. Ние ще говорим за ползата на ваксинацията, фирмите са тези, които трябва да дадат информация на гражданите", посочи здравният министър. 

Ангелов увери, че информационна кампания за ваксините ще има. Голямото разгръщане на процеса по ваксиниране - и информационно, и като кампания, ще започне не по-рано от средата на януари, коментира здравният министър.

Със сигурност ще направим информационна кампания, още днес започвам обаждания към всички медии в цялата страна. Идеята е до Нова година да направим видеоконферентна среща, за да почерпим от техния опит как да стигнем до повече български граждани. Моята цел е българският гражданин да бъде най-информираният европейски гражданин, категоричен е здравният министър.

Той каза още, че в момента се разработва ново приложение, в което идеята е информацията да стига първо до лекарите и след това те да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите. Надеждата е във ваксините, категоричен е министърът.

Виждате, че намаляват заболелите, натискът върху здравната система е много по-малък, отколкото преди, каза още той.

По думите му контролът не е спирал, мерките са ясни. Нашите институции - РЗИ, съвместно с полицията, пожарната и БАБХ, в мобилни екипи, ще извършват контрол навсякъде, посочи той.

По въпроса с връщането на учениците в училищата присъствено Ангелов коментира, че затварянето на училища според експертите е било нужно, а властите са го организирали навременно. Ще анализираме числата и тогава ще вземем решение как да постъпим с по-големите ученици. Има идея те да се редуват, но тепърва ще се обсъжда, категоричен е министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
И кои са тези 1719 души.....?Поименно моля.....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Днес уточниха от Германия, че в декларацията, която се подписва при ваксиниране срешу ковид има уточнение, че конкретната ваксина на P....r не се препоръчва за деца под 16 години защото няма достатъчно клинични проучвания за въздействието.Човека, който даде тази имформация е лекар и лично е получил въпросната декларация с упоменатата по-горе препоръка. Ще помоля да ми изпратят копие и ако някой иска да го види лично, ще съдействам. :)Поздрави на zelka007. :) Без лоши чувства моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Виждате, че намаляват заболелите, натискът върху здравната система е много по-малък, отколкото преди, каза още той."Ами да ... току що започна ваксинацията и вирусът се паникьоса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още