Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните

България е сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи спрямо тези на най-бедните 20% от населението. Данните са от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC), цитирано в отчета за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността.

Това поставя България сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство.

Всеки трети у нас живее в материални лишения, като този показател достига най-ниската си стойност през 2017 г. спрямо предходните години.

Близо 39% от населението, или 2,766 млн. души, са били в риск от бедност и социално изключване през миналата година. Стойността на показателя намалява с 1,5 процентни пункта (п.п.) спрямо 2016 г.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните, е икономическата активност и участието на пазара на труда. Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (58,7% за 2017 г.), а при заетите лица той намалява за година с 1,6 на сто до 10%.

Най-голяма опасност да изпаднат в мизерия има при възрастните хора, които живеят сами, показват още данните. 29,2% от децата на възраст 0-17 години в България са изложени на риск от бедност, или с 2,7 на сто по-малко спрямо 2016 г.

През последните години непрекъснато нараства търсенето на работна сила от бизнеса, се посочва още в доклада. През 2017 г. на първичния пазар на труда са заявени 197 815 свободни работни места, което е с 5% над очакванията за годината.

Анализът показва, че най-голямо търсене на служители има от сферата на преработващата промишленост, търговията и хотелиерството.

Реалният бизнес търси предимно неквалифицирани работници – 76% от всички места, следват ги тези с работническа професия – 14%, а специалистите са едва 10%, сочи още докладът.

Още новини четете в Dnes.bg

 

 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

12
 
4
 
5
преди 5 месеца
Работническата класа трябва да бъде оставена бедна по три причини: Първо, това е добре за конкурентоспособността на бизнеса, второ, мотивира хората да се развиват професионално за да си повишат доходите и трето, възпира прекаленото поскъпване на живота.
4
 
4
 
4
khao до: neverland
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
много ясно, ти що си мислиш че така удобно са изпуснали номиналните стойности на заплатите, ами само говорят за отношението между едните и другите ... да не се окаже че е нещо от рода на 500 срещу 4000 лв.
3
 
12
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Кошмар, бизнеса търси най-вече общаци (76%)!
Страната на таксиджиите и сервитьорките...
0
 
7
 
2
michaelis12 до: neverland
преди 5 месеца
е да но не е 8 пъти а 800 осемстин пъти .... е сравни доходите и кражбите само на Демократите от прехода и аз 4/5 млн. не виждам да е 8 пъти в повече, а това са само дребните кражби за понататъшни доходи си еббалло века ....
2
 
2
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
И сега, ще се намери някой който да каже, че ако взимаш 8-пъти повече от бедните, не те прави богат :) а те прави среднист ;)

Още от Икономика и политика
Туристическите пътувания на българите намаляват със 7,3% през първите три месеца