Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цветанов: Очаквам България да влезе в Шенген на две стъпки

По думите на председателя на ПГ на ГЕРБ първата стъпка ще бъде само за въздушното пространство на Шенген и то още в рамките на мандата на настоящата ЕК

Цветанов: Очаквам България да влезе в Шенген на две стъпки

Снимка: БТА

 

"Убеден съм, че това което е като прогноза, в мандата на настоящата Европейска комисия и на Европейския парламент, България ще се присъедини към Шенгенското пространство, може би на две стъпки. Първата стъпка ще бъде само за въздушното пространство на Шенген. Това ще бъде достатъчно силен аргумент за усилията, които полага българското правителство през последните години". Това каза на брифинг за журналисти в Банско зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщава БТА.

Според Цветанов е важно е да се отбележи, че всички български евродепутати застанаха твърдо зад приемането ни в Шенгенското пространство, защото не рядко, когато има подобни каузи се получава противопоставяне на национално ниво. Трябва да поздравим колегите от ПЕС, либералите, както и Сергей Станишев, въпреки че сме имали много различни мнения, но когато един българин се издига и му се дава възможност да представлява страната или политическото семейство, в което е на ръководни позиции, това трябва да бъде толерирано, подчерта Цветанов.

Българският еврокомисар Мария Габриел беше преизбрана за зам.-председател на Жени ЕНП, което означава, че все повече български политици заемат важни и отговорни позиции в европейските структури. Като българи трябва да признаваме тези успехи и да се консолидираме и изграждаме капацитет, който да отстоява националните и европейските интереси в региона, в който живеем.

В качеството си на член на УС на Европол, който отговаря за координацията между европейските и национални служби, Цветан Цветанов коментира и необходимите промени в политиката по сигурността, записани в новата тригодишна програма, обезпечена с финансов ресурс от 136 милиона евро. Цветанов съобщи, че вече е приета многогодишната програма на Европол в първоначален вариант. Това е станало на последното за годината заседание на Управителния съвет на организацията. Окончателният вариант за периода 2020-2021 г. ще бъде готов в следващите два-три месеца.

Начертаните мерки са споделяне и защита на информация и същевременно по-голяма координация между всички служби, които са на територията на Европейския съюз и извън нея. За 2019 г. бюджетът на Европол е увеличен с 16 милиона евро. Функциите и задълженията на Европол се увеличават ежедневно. В момента се обмисля как чрез националните информационни бази данни и информационните системи, които са изградени в Европол, да се прави кръстосан анализ и всяка информация, която постъпва да бъде обработвана автоматизирано, а не да се прави на основата на отделни задания. Това е надграждане и повишаване на капацитета. С новия бюджет на Европол се предвиждат допълнително 15 нови работни места, посочи Цветанов.

В Банско Цветан Цветанов участва в семинар "Европа на кръстопът - предизвикателства пред България преди евровота", организиран от евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов. В семинара участват народните представители и кметовете на ГЕРБ от Благоевградска област, ръководствата на общинските структури на партията в областта и общински съветници. Гост-лектори на форума са народният представител и областен координатор на ГЕРБ-Благоевград Даниела Савеклиева и народните представители Десислава Атанасова и Делян Добрев.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Е па мен за кво ми е Шенгеня? На екскурзия из Балканите може и без Шенгеня ви лелеян. То и за ЕС не ми трябва особено, ама мени и ЕС като цяло не ми трябва, а с тази армия и този министър на отбраната дето слага каската наобратно е пълна илюзия, че НАТО ни пази. Ние сами си се трепем - по пътища, по окаяни болници и т.н. То и банковия съюз ми е през оная работа щото сметката мога и си я правя сам от много години та не ща помощ и за това, нито намеса. СТИГА ЕВРОНАТОВСКИ УЙДУРМИ.
През 2009та щяхме да влизаме от раз. През 2019та продължаваме да влизаме ама на два етапа. Аз ли само мисля, че от 30 години май май само на нас ни влиза - на обикновените граждани. Иначе добре финансираме ЕС. Само през Кауфланд излиза към 1 милиард лева. По толкова още през всеки мобилен оператор и през другите вериги и т.н.. Ама така е - като сме дупедавци.
2
 
13
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Углавни престъпници и крадци на милиарди ни говорят всеки ден за влизане в Шенген. Ония в ЕС сигурно трева пасат, въпреки, че и те там са събрани от кол и въже само ***. Влизането в Шенген и приемането на еврото ще си остане само и единствено на приказки.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември