IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Пардю: Не трябва да се създава неприязън между София и Скопие

Ще бъде жалко, ако България спре Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, изтъкна бившият посланик на САЩ у нас

15:00 | 07.11.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Жалко ще е, ако България спре процеса на присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз (ЕС), заяви пред БНР американският дипломат Джеймс Пардю, бивш посланик на САЩ у нас, след като София обяви, че не приема преговорната рамка за Скопие.

Коментарът на Пардю е направен във връзка с уведомяването на Европейската комисия (ЕК) от страна на България, че страната ни не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия. 

"Знам, че е изкушаващо за България да се опита да се възползва от позицията си на член на ЕС, докато Северна Македония се стреми да получи членство, но не съм сигурен дали си струва да се създава неприязън между правителствата на двете страни и народите им", посочи Пардю.

Според него има опасност и двете страни да направят голяма грешка.  

"Преди всичко част от националния интерес на България е Северна Македония да е членка на НАТО и на ЕС. България трябва да е в близки отношения на сътрудничество с тази своя съседка. Премиерът на Северна Македония е много прогресивен човек. Той имаше смелостта да се споразумее с Гърция по спора за името. Много съм впечатлен от него. Той върши много добра работа за страната си. Много ще е жалко България да спре процеса на европрисъединяване на Северна Македония заради историята и езика", каза дипломатът, като добави: "В края на краищата и ние говорим английски, но нямаме никакво желание да се налагаме на Англия. Всяка страна може да нарече езика си както иска. Това си зависи от нея".

По неговите думи учените спорят в продължение на векове и трябва да бъдат оставени да си свършат работата сега.

„Има начин да я свършат - двете страни имат толкова много общо помежду си. Много бих искал да видя отношения на сътрудничество между Северна Македония и България. Приятел съм и на двете страни. Безпокои ме тази блокада. Тя не е в дългосрочен български интерес", посочи Пардю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Няма проблеми, но ти Пардю говоришнинпишеш америкън инглиш ... простичко е .... македонците говорят и пишат на македонски български и готово...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Нещата са много прости. Признават, че до 1945г. са българи и говорят на български - с това се слага край на пропагандата за българска окупация. Не забравяйте, че НИЕ следвайки заповеди от Москва се отказахме от братята си, ние ги предадохме, не те нас. Нямаме никакво право да им се сърдим - може само да благодарим на българите там участвали в ВМОРО и ВМРО.Нека спрат с омразата към нас и простят. После успешен път в ЕС.СИТИ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
През трите изминали десетилетия България само правеше прекалено добри дела към Македония, а онези ВИНАГИ ни отговаряха с лошо. Още президентът Желев призна държавата им в първия половин час след обявяване на независимост. Дори за тежест не изчака. После им давахме танкове и оръдия и това не признаха. Разбират САМО от ТВЪРДИЯ тон на Гърция, защото ГИ РЕСПЕКТИРА.През 2018 г. Борисов и лиляна дебелана, партизанската унука правиха какви ли не мили очи за каузата за Западните Балкани. Няма лошо, но когато е умно и премерено. И тогава отстъпиха от много принципни неща. После нашият "международник" дори не го поканиха на церемониите. Сега секретарката вице и борисов изведнъж се сетиха да се противопоставят.Задавам въпрос със средна трудност. Кой ще отстъпи? Този ли, който г-н Пардю нарича куче, ама наше куче, ще свие опашка пред Началниците в ЕС, или макетата ще сведат глави и си признаят българския корен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Они са от третиот синодъ. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Навремето като подкрепиха създаването тази фалшива "държава" да са мислели. Това си е техен проблем, не наш. Ако неможем да получим поне уважение от тези смешници македонците нищо не им дължим. Досега само ги подкрепяхме и им давахме безвъзмездно докато те продължаваха с великосръбското отношение срещу България. Аре сега да сложим точка и повече да не правим никакъв компромис с тези смешници. Останали са им 2-3 града територия, която дори не могат сами да опазят а се правят на голям народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
Асо Пика
преди 3 години
Така наречен "македонски език или етнос не съществуват до август 1944 г. Тяхното създаване е част от цялостното изграждане на отделна небългарска идентичност което цели да прекъсне връзките между тогавашната Социалистическа република Македония и БългарияОфициалният език използван в (да го кажем официално) Република Северна Македония може да бъде смятан единствено за писмена регионална норма на българския език.След Втората световна война югославския комунистически вожд Йосип Тито прибягна до налагане на нова "македонска" идентичност в тогавашната Социалистическа република Македония. Проекта на Тито беше реализиран чрез създаването на нова историческа геоконструкция, която поставя основата на тази нова измислена македонска концепция.Абе 30 год не стигнаха да обясняваме че тия македонци са българи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
Pyramid
преди 3 години
Айсиктирикс, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 7
Pyramid
преди 3 години
Инвесторът ми осакати постовете. БЕЗОБРАЗИЕ ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 2
shinawatra
преди 3 години
Да, не бива Македония да води политика на неприязън и да ни нарича татари и варвари! Крайно време е да приемат официално, че носят нашия велик ген и говорят нашия велик език!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да напомня на другарите петолъчници, съскащи отдолу, че това изчадие, наричащо себе си "Македония" в момента, го създадоха другарите каманяги от СССР и Тито. Те промиха съзнанието на българите там насила, биха ги и убиваха, докто не се писаха "македонци", учиха им децата на лъжи и изкореняваха българското.И сега феновете на същите тези гнусари петолъчници, плюят по Пардю.Това е класическа наглост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още