Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Добивът на пшеница в България надмина 7 млн. тона

594 кг от декар е средният добив за страната

Добивът на пшеница в България надмина 7 млн. тона

Снимка: Pixabay

Добитата пшеница през 2021 г. е 7,16 млн. тона или с 52% повече от предходната година, която беше изпълнена с редица проблеми в зърнопроизводството. Това е най-добрата година от 2017 г. насам за сектора у нас. Това заяви агроминистърът проф. Христо Бозуков на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по зърно.

Ожънатите 7,16 млн. тона са добити при реколтирани 1 204 334 ха при среден добив за страната 594 кг/дка, съобщи агроминистерството. 

Още по темата

При ечемика производството расте с 27,2%, а при рапицата с 36% в сравнение с 2020 г. Тази година са ожънати 130 581 ха ечемик, а производството е 698 761 тона при среден добив за страната 535 кг/дка. Произведеното количество рапица е 376 364 тона при реколтирани 133 356 ха и среден добив от 282 кг/дка.

В някои райони на страната засушаването е предизвикало щети в различна степен при царевицата и слънчогледа, което ще се отрази върху количеството на реколтата. До момента са прибрани 47% от площите с маслодаен слънчоглед и 17% от площите с царевица.

Производството на слънчоглед е 934 853 тона при среден добив за страната 236 кг/дка. Добивът от царевица към днешна дата е 552 226 тона, а средният добив е 551 кг/дка.

През жътвената кампания са взети 1263 проби от 2,602 млн. тона пшеница в 27 области на страната, което представлява 36,5% от реколтираното количество. 49,4% от общото производство или 3,536 млн. т са с качество, подходящо за производство на висококачествени брашна за хляб и хлебни изделия.

Зърнопроизводителите отчетоха сравнително спокойна и нормална стопанска година в повечето региони на страната. По думите им не се наблюдават проблеми с качеството на продукцията при различните култури. Очакваната реколта от слънчоглед и царевица е добра.

На срещата беше засегната и темата с цената на хляба. Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България, съобщи, че се наблюдава увеличение при всички суровини. Тя за пореден път предложи 9% ДДС на хлебните изделия. Агроминистерството е потвърдило с официално писмо подкрепата си по това искане на бранша пред Министерство на финансите.

Членовете на Консултативния съвет по зърното бяха запознати с приема по мярката „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“, който приключва днес. До момента са подадени 10 966 заявления, като се очаква до края на деня да постъпят още около 1000.

Бюджетът на помощта за периода 2016-2020 година беше до 84 млн. лева на година. От началото на прилагането на схемата до момента на земеделските стопани са възстановени над 413 млн. лева. Срокът за прилагане на схемата бе удължен до 31 декември 2023 г., а годишният размер на помощта бе повишен на до 100 млн. лева.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 седмици
Производството на Инженерингови Фъстъци във Вертикална Аеропонна Ферма https://vertikalna-ferma.alle.bg , предлага ежедневни жътви и гигантски, над 2,000 пъти по-високи добиви на фъстъци от декар заета от Фермата Площ - 600,000 кг срещу 300 кг/дка . Горе-долу такъв е средният добив и на Пшеница от декар - рекордът тази година е 600 кг/дка . Отпадният продукт - Експелер, от Екстракцията на 60% Инженерно Фъстъчено Олио (ИФО), се суши и смила във вид на фино брашно за изработка на извънредно вкусен безглутенов Хляб (предлаган от няколко фирми във Флорида) и всякакви Хлебни Изделия . И тъй като Експелерът - както казах , е ОТПАДЕН продукт , то себестойността на полученото Фъстъчено Брашно ще клони към НУЛА , и ще се яви Унищожителен Конкурент на Пшеничното Брашно . Искам да кажа, че един ден безкрайните житни поля ще се концентрират в няколко на брой гигантски Фъстъчени В-Ферми , които ще произвеждат милиони тонове свръх-евтини инженерни Фъстъци , фъстъчено Масло , фъстъчен Тахан , фъстъчени Брашна , инженерно фъстъчено Олио за консумация и 100% Карбон-Неутрално Горивно Олио ( 0,10лв./кг ) , Биомаса от фъстъчени черупки , листа , стебла и корени - за изгаряне и снабдяване на Фермата с Ток и Топлина, и др. , - https://biofizel.alle.bg .

Още от Икономика и политика
Д. Димитрова: Качествените храни не са евтини