IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камионите ще плащат тол такса за 55% от пътищата в България

Само за борба със свлачищата и срутищата по АМ"Люлин" за тази година са нужни над 6,3 млн. лв.

14:53 | 23.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

За около 55% от пътищата в страната ще се плаща тол такса от тежкотоварните автомобили. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА.

По думите му тарифирането е в процес на изготвяне, като се очаква да бъде привлечена международна финансова институция в подкрепа на работата на междуведомствена група по темата. Работи се и по определянето на обхвата на пътищата в системата. Двете дейности са извън договора с избрания изпълнител на тол системата, каза министърът. Той посочи, че българските превозвачи ще калкулират повишаването на цените по новата система в себестойността на своята услуга и допълни, че за автобусните превози се очаква да има известни преференции при тарифирирането.

Министърът призова за дебат по темата в НС, за да има по-голяма конкретика. Той напомни, че с въвеждането на тол системата ще има допълнителни средства за ремонт на пътища и за строителство на нови и изтъкна, че сега в страната от преминаващи транзитно тежкотоварни коли остават 50 млн. лева на годишна база, докато в Сърбия - 300 млн. евро за почти същите километри. 

От думите му стана ясно още, че обходът на Поморие, който е с дължина 5,84 км и е част от пътя Бургас - Слънчев бряг, ще започне да се изгражда през лятото. Нанков обяви, че е избран изпълнител на обекта, но реализацията се бави заради дела от недоволни от обезщетенията собственици на земи по трасето. Според него до юни-юли съдът ще се произнесе по тях и работата може да започне.

По експертни оценки само за борба със свлачищата и срутищата по АМ"Люлин" за тази година са нужни над 6,3 млн лева с ДДС., каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той изтъкна, че проектът за магистрала е бил "опорочен без мерки за укрепване на свлачищата". Сега "берем горчивите плодове от едно престъпно безхаберие при възлагането на подобни опорочени проекти. Ние в момента плащаме за проекти, които други правителства през 2007 г. са ги възлагали по този безумен начин", заяви министърът.

Той информира, че през 2017 г. за текущ ремонт и поддържане на магистрала са похарчени 2,4 млн. лева с ДДС, от които 1,4 млн.лева - за ремонти, а над 996 хил. лева с ДДС - за зимно поддържане. За тази година ще се възлагат ремонти по магистралата според възможностите на бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и по линия на целево финансиране от държавния бюджет, каза министър Нанков.

Той напомни, че се предприемат конкретни действия за по-рестриктивни политики от държавата по отношение на гаранциите за добро изпълнение на инфраструктурните обекти и за продължителността на гаранционните на сроковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още