Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Почти три четвърти от българите са против връщането на „царските имоти“

Протестите у нас вече се възприемат като традиционен фон, а нивата на обществена тревожност остават традиционно високи, констатират от „Галъп интернешънъл“

Почти три четвърти от българите са против връщането на „царските имоти“

Дворецът "Врана". Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Повдигането на темата с „царските имоти“ среща сериозен обществен отговор. Общо 73% от българите са „против“, а 19% са „за“ връщането им на семейсвото. В последните десетилетия е изградена ясна нагласа по този казус и по всичко личи, че тя е устойчива във времето.

Това показват данните от редовния бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен по телефона сред 800 души по специална панелна методика. Сондажът е проведен между 7 и 9 декември. 

Всичко, свързано с чистия въздух, лекарствата и други подобни теми от последните дни среща обществено одобрение веднага. Въпроси като „царските имоти“ са на другия полюс. Някъде по средата остават теми като посещението на премиера Бойко Борисов в Саудитска Арабия или анонса за АЕЦ „Белене“, посочват от Галъп

Във времето за рaвносметки и очаквания българите намират първата година на президента Румен Радев за успешна и очакват тревогата и напрежението от сегашната година да се пренесе и по време на председателството на Европейския съюз (ЕС), става ясно още от данните.

Над 90% от анкетираните одобряват акциите на министерства, прокуратура, общини и други за проверки в болниците и за проблемите с чистия въздух. Това се теми, свързани с качеството живот, и всяко усилие на властта по тези въпроси се поощрява от българите, твърдят от социологическата агенция.

Искането на Корнелия Нинова за дебат в парламента по въпроса за подслушванията също среща подкрепа – 74% от анкетираните са „за“, а 22% са „против“.

С традиционна симпатия реагират българите и на темата АЕЦ „Белене“ – 63% одобряват този анонс на правителството, а 26% - не. Високо се оценява и посещението на Борисов в Саудитска Арабия – 63% го адмирират срещу 28% на обратното мнение. В такива въпроси проличава принципно и дори инерционно одобрение, коментират от Галъп.

От агенцията уточняват още, че в телефонните сондажи са заложени индикатори за равносметки и очаквания.

Например 76% приемат мнението, че президентът Румен Радев e провел първата година от мандата си успешно, а 15% са на обратното мнение. Други 9% се затрудняват да отговорят. Тепърва обаче президентът навлиза в същинската фаза на мандата си и обществото ще оценява не само факта, че има промяна в институцията, а все повече и самите детайли от работата.

Почти една пета от пълнолетните българи пък смятат, че протестите и напрежението, характерни за последните седмици и месеци, ще намалеят по време на започващото съвсем скоро българско председателство на ЕС. Общо 38% очакват те да останат същите като сега, а 36% смятат, че те ще се увеличат. Очевидно протестите у нас вече се възприемат като традиционен фон, а нивата на обществена тревожност остават традиционно високи.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Отмяната на машинното гласуване мина на първо четене