Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С 10 млн. евро подпомагат малките предприятия в пограничния регион с Гърция

Около 80 предприятия от двете страни на границата ще получат средства за инвестиционни проекти

С 10 млн. евро подпомагат малките предприятия в пограничния регион с Гърция

Снимка: Pixabay

Над 10 млн. евро за подпомагане на малките и средни предприятия в пограничния регион между България и Гърция ще бъдат осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020 г. 

Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на Десетата юбилейна национална среща на експертите по програми и проекти в общините, организирана от НСОРБ, съобщават от пресцентъра на МРРБ. 

Мярката ще бъде отворена до края на годината, като ще финансира около 80 предприятия от двете страни на границата, които ще получат средства за инвестиционни проекти.

Целта е да се даде тласък за развитие на малкия и среден бизнес и допълнителни възможности за инвестиции в южния пограничен регион. 

Николова отчете много добро изпълнение на всички програми за трансгранично, междурегионално и териториално сътрудничество, в които участва страната ни. По трите трансгранични програми, които управлява МРРБ - за сътрудничество с Турция, Македония и Сърбия, до момента са сключени 130 договора за изпълнение на проекти на стойност над 38 млн. евро. До края на годината ще бъдат сключени договори и по втората покана за набиране на проекти по програмите, като в момента се оценяват подадените общо 527 предложения. По останалите програми за трансгранично сътрудничество - с Румъния, Гърция и Черноморски басейн, където България е партньор, към момента се изпълняват 205 договора за 317 млн. евро. Повечето проекти ще приключат през 2019 и 2020 г. 

По многонационалните програми за сътрудничество също се отчита сериозен интерес и напредък. В момента се изпълняват 167 проекта за над 4,5 млн.евро. Очаква се тяхната реализация да приключи до 2021 г. 

Очаква се в средата на следващата година да се отчетат резултатите от междинните цели на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Заместник -министър Николова е отчела, че по-малките общини към момента изпълняват инвестиционните си проекти по ОПРР много по-бързо от големите и е призовала за максимална активност при отчитането на проектите и средствата за тях. 

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
10 млн. лв. за реклама на туризма искат от бранша за спасяване на летния сезон