IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на германския трудов пазар ще засегне европейската икономика

Производството на автомобили през 2019 г. намалява осезаемо, коментира Кристиян Фезелов

16:02 | 26.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Настъпва стагнация в автомобилния сектор - производството на автомобили през 2019 г. се свива с 4.5 млн. броя на годишна база в световен мащаб, включително електромобили и конвенционални коли. Това каза Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Неслучайно германската автомобилна индустрия смята да съкрати около 50% от работната си сила през следващите 5 години“, коментира Фезелов. 

Той посочи, че това до голяма степен се дължи на факта, че големите производители, като Volkswagen, Mercedes, BMW, са в процес на преход към електрически автомобили. „Там нещата са много по-роботизирани, много малко човешки труд се изисква при създаването им“, посочи гостът.

„Освобождаването на 400 хил. работни места ще се отрази върху европейската икономика“, посочи гостът.

Фезелов коментира и сезонa на отчетите в САЩ. Според него най-неочаквано е доброто представяне на финансовия сектор. „Това значи, че банките и нефинансовите институции са работили добре през изминалото тримесечие, независимо от търканията между САЩ и Китай“.

Според анализатора сред най-важните акценти от Световния икономически форум в Давос, които изпратиха положителни сигнали на инвеститорите през тази седмица, са обещанията на все повече компании за действия по отношение на въглеродната неутралност и към по-малката употреба на фосилни горива в дейността им.

Гостът се спря и на ралито при благородните метали. Фезелов прогнозира продължаващ ръст в цената на паладия.

„Платината е подценен метал. Тя проби 10-годишна съпротива, като се очаква обръщане на тренда при нея, т.е. завишено търсене“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още