IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въздушният транспорт с 10-процентов ръст на оборота през второто тримесечието

Секторът на услугите в България следва положителната тенденция от предишните тримесечие

14:22 | 23.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Секторът на услугите в България продължава да отбелязва ръст на оборотите през второто тримесечие на 2018 г.  и така продължава тенденцията, наблюдавана през първите три месеца на годината и през четвъртото тримесечие на 2017-та. 

Общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ се увеличава с 2,8% по предварителни данни през второто тримесечие на 2018 г. спрямо първото. Това съобщи Националният статистически институт (НСИ), като цитира сезонно изгладени данни. Ръст се наблюдава при почти всички дейности в сектора, като най-висок е при „Въздушен транспорт“ - с 10%. Спад е регистриран само при „Воден транспорт“ (14,8%).

В сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ общият индекс на оборота нараства с 2,9% спрямо първото тримесечие на 2018 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Информационни услуги“ (4,1%), „Далекосъобщения“ (3,8%) и „Радио- и телевизионна дейност“ (3,7%). Намаление е регистрирано единствено при „Издателска дейност“ - с 10,8%.

Тримесечен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ (2015 = 100), НСИ:

NSI NSI

При „Други бизнес услуги“ се наблюдава увеличение спрямо предходното тримесечие при повечето дейности, като то е най-голямо при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 9,1%. Най-съществен спад е регистриран при „Дейности по почистване“ - с 18,7%.

Годишни изменения

През второто тримесечие на 2018 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 12,8% в сравнение със същото тримесечие на 2017 година.

Увеличение се наблюдава при всички дейности, като най-значително е при „Въздушен транспорт“ и „Пощенски и куриерски услуги“, съответно с 23,5 и 18,3%.

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ е с 15,3% по-висок в сравнение с второто тримесечие на 2017 година. Нарастване на индекса на оборота има при почти всички дейности, като най-голям е ръстът при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ - с 24,6%, „Дейности в областта на информационните технологии“ - с 24,5%, и „Информационни услуги“ - с 20,3%. Намаление се наблюдава само при „Издателска дейност“ (7,3%).

При „Други бизнес услуги" увеличение спрямо второто тримесечие на 2017 г. е регистрирано при повечето дейности. Най-съществен е ръстът на „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - със 17,4%, и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 15,6%. Най-голямо намаление е регистрирано при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 6,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още