IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изпълнението за водния проект за област Бургас

В 13 населени места ще се извърши реконструкция, рехабилитация на ВиК инфраструктурата, както и изграждане на нови системи и съоръжения за близо 500 млн. лева

13:07 | 03.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

С 459 млн. лева и отпуснатите безвъзмездно 323 млн. лева от ОП „Околна среда 2014 - 2020 г.", ще се изпълни „Интегриран воден проект за област Бургас.

Правителството прие решение, с което дава съгласие ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г." да подпише договор с „Водоснабдяване и канализация" ЕАД, гр. Бургас за изпълнението на проекта, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Ще започнат дейностите по реконструкция, рехабилитация на съществуващата ВиК инфраструктура и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет агломерации с над 10 хиляди еквивалент жители - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец, част от обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и Канализация" ЕАД гр. Бургас.

Проектът предвижда реконструкция на 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на близо 7 км водопроводна и 73 км канализационна мрежа. Ще бъде изградена една нова пречиствателна станция за отпадъчни води, а други три ще бъдат реконструирани.

Предвидена е и реконструкция на два броя пречиствателни станции за питейни води. Допълнителният брой еквивалент жители с достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води след проекта, както и общият товар на замърсяване, който се събира и третира в пълно съответствие с приложимото законодателство в следствие на проекта, ще бъде 324 566 екв. ж., а жителите с подобрено водоснабдяване ще бъдат близо 280 хиляди.

Целта на проекта е изграждане на инфраструктура, чрез която ще се постигне съответствие с националното и европейското законодателство в областта на питейните води, отвеждането и пречистването на отпадъчните води и повишаване на ефективността на системите и съоръженията.

Ще се постигне и съответствие с Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор в България и Стратегия „Европа 2020" на ЕС за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж чрез мерки за изграждане на ВиК инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още