IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирма на криптомилиардера Сам Банкман-Фрийд играе всички роли във фалита на Voyager

Зависимостта между проблемния криптоброкер и Alameda Research показват растящата важност на милиардера в криптосектора

12:27 | 07.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Документите за фалит на криптоброкера Voyager Digital показват отношенията му с кредитополучатели, заемодатели и инвеститори.

Изглежда, че в случая Alameda Research – търговската компания съоснована от криптомилиардера Сам Банкман-Фрийд, играе ролята и на трите, пише Bloomberg.

Като кредитор на Voyager на Alameda трябва да бъдат върнати 75 млн. долара в рамките на кредитна линия, предоставена миналия месец. Но Alameda също така дължи на Voyager 367,8 млн. долара по заем, показват документите. Alameda също така е и един от най-големите акционери на Voyager с над 9% дял, показват обобщените от Bloomberg данни.

Разнообразните роли на Alameda подчертават растящото влияние на компанията в криптосектора и помагат да се обясни защо Банкман-Фрийд е толкова ключов играч в индустрията. Банкман-Фрийд основава фирмата през 2017 г., а след това се заема с вече огромната криптоборса FTX. Връзките между двете компании също така подчертават и взаимосвързаната природа на криптовалутите – нещо, което в настоящата среда на понижаващи се цени увеличава загубите за индустрията.

„Има много кръвосмешения сред фирмите за криптокредитиране“, казва Арън Браун, криптоинвеститор и автор за Bloomberg Opinion. „При традиционните финанси има повече публични оповестявания и регулаторен надзор върху тези договорености. Има механизми (не винаги ефективни) за справяне с конфликти на интереси. Но при криптовалутите е различно“, добавя той.

Многото роли, играни от Alameda, показват и мащабите на „рециклирания капитал“ в крептосектора, който маскира състоянието на институциите в сегмента, казва на свой ред Адам Левитин, професор по право в Университета в Джорджтаун. „Това вероятно ще доведе до прекомерно голяма експозиция и ще изостри взаимосвързаността сред институциите“, допълва той.

Оказвайки се изправен пред евентуални проблеми с ликвидността заради Three Arrows, Voyager си осигури кредитна линия за 485 млн. долара от Alameda в средата на юни, от която е изтеглил 75 млн. долара – максималната допустима сума за всеки 30-дневен период. Но тези средства се оказаха само временно решение, което не можа да спаси Voyager, става ясно от документите. В същото време като кредитополучател Alameda трябва да изплати на Voyager дължимото въпреки процедурата по фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още