IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската дипломатическа война в Европа цели да отслаби американското влияние

Китайският външен министър Ван И започна във вторник едноседмична обиколка на Стария континентг

20:11 | 25.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският външен министър Ван И.&nbsp;<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Китайският външен министър Ван И. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Китай опитва да очарова Европа, за да противодейства на американска кампания за съюзници и спиране на сътрудничеството с Пекин, пише Bloomberg.

Китайският външен министър Ван И започна едноседмичната си обиколка в Европа от вторник с планирани спирки в Италия, Холандия, Норвегия, Франция и Германия. Пътуването следва двете визити на американския държавен секретар Майк Помпейо в Европа, по време на които той предупреди, че Китай е по-голяма заплаха от Русия.

Ван, който пристигна в Рим за среща с колегата си Луиджи Ди Майо, заяви пред репортери, че отношенията с Европейския съюз следват положителна тенденция. „Но отношенията ни страдат от провокации и вреда от външни сили, така че трябва да се съсредоточим върху общите си интереси“, каза Ван, без да уточнява кои са тези сили.
„Искам да подчертая, че Китай никога не е започвал Студена война. Не позволяваме на други страни да правят това, за да преследват собствените си частни интереси, вредейки на интересите на други страни“, допълни Ван.

За Китай европейската обиколка е част от по-широк стремеж за стабилизиране на ключови отношения в света, особено в момент, когато САЩ искат да изключат Huawei Technologies от 5G мрежите и двете страни потвърдиха тази седмица ангажимента си към първата фаза от търговската сделка.

Наред с визитата на Ван И в Европа неговият шеф пътува през последно време до Сингапур и Южна Корея. Ян Дзиечъ, член на Политбюро, който наблюдава външната политика на Китай, също призова за тристранна среща на върха тази година между Китай, Южна Корея и Япония, която е още един американски съюзник.

„Това, което прави Китай, е да поддържа нормални отношенията с други страни и да се представи по по-обективен начин“, коментира Гао Джъкай, бивш китайски дипломат и преводач на покойния китайски лидер Дън Сяопин. „Тъй като има известно изкривяване, създадено от САЩ, Китай е в правото си да върне ситуацията към нормалното“, допълва той.

Ван заяви в Рим, че иска да засили сътрудничеството с европейските страни в борбата с пандемията, както и да „опази мултилатерализма“ и да превърне китайската глобална инфраструктурна инициатива „Един пояс, един път“ в движеща сила за засилването на икономическите връзки с Италия. PipeChina и италианската компания Snam SpA се договориха за партньорство в проект на китайския газов пазар в деня на визитата на Ван, съобщи италианският външен министър Ди Майо.

Стратегически отношения

Стратегическото значение на Европа за Пекин нараства, тъй като отношенията със САЩ се влошават и Помпейо опитва да изгради антикитайски блок от страни, казва изследовател в Китайската академия за обществени науки, пожелал да остане анонимен заради правилата за изявления пред медиите. Виртуалната среща на върха между Китай и ЕС не протече добре, но Пекин смята, че отношенията се затоплят, тъй като Европа се стреми да съживи икономиката си след пандемията, отбелязва изследователят.

По-рано този месец Помпейо направи изявление пред чешкия Сенат, в което заяви, че „приливът се е обърнал срещу Китай в САЩ и започва да се обръща в Европа“

„Световната доминация на Китай не е неизбежна“, заяви той и допълни, че САЩ изхвърлят „китайски крадци на интелектуална собственост“ и санкционират „нарушители на човешките права в китайското правителство“.

Във вторник говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзян изрази задоволство от китайските отношения с Франция, която е следващата спирка от обиколката на Ван в Европа. Той спомена, че президентът Си Дзинпин е провел четири телефонни разговора тази година с френския си колега Еманюел Макрон.

„Китай и Франция са големи страни в Съвета за сигурност и също така имат традиция на независимост. Трябва да продължим да се придържаме към консенсуса на двамата ни държавни глави“, отбеляза Джао.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още