Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Българската енергийна борса вече е част от европейския пазар "Ден напред"

Успешно приключи пазарното обединение с Румъния, отбелязват от БНЕБ и ЕСО

Българската енергийна борса вече е част от европейския пазар "Ден напред"

Снимка: Andre Malerba, Bloomberg

Българската независима енергийна борса (БНЕБ) вече е част от Единния европейски пазар в сегмента "Ден напред" (SDAC). Това стана факт чрез пазарното обединение с румънската енергийна борса, става ясно от съобщение на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

С интегрирането на българо-румънската граница към Единния пазар завършва интеграцията на Югоизточна Европа и е стъпка към завършването на европейския целеви модел.

Още по темата

Единният европейски пазар "Ден напред" позволява едновременното изчисляване на цените на електроенергията и трансграничните потоци в региона, отбелязват от ЕСО. То спомага и за ефективното използване на електроенергийната система и трансграничната инфраструктура. Целта е да увеличи в максимална степен ползите за всички пазарни участници.

На пазара „Ден напред“ днес за първи път бе имплицитно разпределен трансграничен капацитет между Румъния и България чрез алгоритъма Euphemia, допълват от БНЕБ. Реализираното пазарно обединение позволява едновременно изчисляване на цени на електроенергията и трансгранични потоци в Европа.

През август в 46-то Народно събрание бяха дискутирани пазарните обединения на БНЕБ на фона на високите цени на електроенергията. Според депутатите свързването първо с пазара на Гърция е една от причините за поскъпването на тока у нас.

Директорът на БНЕБ Константин Константинов обаче нееднократно коментира, че обединението само улеснява потоците, но не влияе върху цените.

По време на сесията днес (27 октомври) в сегмента "Ден напред" на БНЕБ бяха изтъргувани 60,2 хил. мегаватчаса електроенергия при средна цена от 393 лева за мегаватчас. Обемите са малко под средните в последните дни. Цената се върти около нивото 400 лева за мегаватчас.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
БФБ приключи сесията с три спадащи индекса