IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Италия с леко подобрение през третото тримесечие

След сблъсъка с Европейската комисия италианското правителство прие да намали заложения бюджет бюджетен дефицит от 2,4 на сто до 2,04%

15:38 | 07.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бюджетният дефицит на Италия е бил 1,7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие, което е с 0,1 процентни пункта по-малко спрямо година по-рано, съобщи днес италианската статистическа служба Istat, цитирана от Франс прес и БТА.

За първите девет месеца на годината бюджетният дефицит е бил на равнище 1,9 процента спрямо 2,6 процента за същия период през 2017 година.

Държавните приходи са се увеличили през третото тримесечие с 1,7 процента, докато разходите са нараснали с 1,5 на сто.

Разходите за покриване на лихвите по задълженията на страната са нараснали до 12 процента, което е увеличение с 1,7 милиарда евро.

Това разходно перо ще продължи да расте. Заради безпокойството, предизвикано от политиката на управляващата в Италия от 1 юни популистка коалиция, спредът или разликата в доходността по референтните германски десетгодишни облигации и същите италиански ценни книжа, се е повишил на вторичните пазари, така че държавата трябваше да повиши лихвите си при пускането на нови облигации.

След сблъсъка с Европейската комисия, която отхвърли първоначалния проектобюджет на Италия за 2019 година, правителството на антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната Лига прие да намали заложения бюджетен дефицит от 2,4 на сто до 2,04 процента.

Предишното левоцентристко правителство залагаше бюджетен дефицит от 1,6 процента за 2018 година и 0,8 на сто за 2019 година, преди да се постигне балансиран бюджет през 2020 година.

За 2017 година бюджетният дефицит бе 2,4 на сто от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още