IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ иска следващите стимули да бъдат оценявани по качество, а не по количество

Банката се опитва да ограничи очакванията за значително увеличение на покупките на облигации

14:39 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>На снимката: Кристин Лагард, Bloomberg</em></p>

На снимката: Кристин Лагард, Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) се опитва да убеди инвеститорите да не се фокусират твърде много върху размера на следващата доза парични стимули, надявайки се вместо това да разгледат нейното качество, пише Bloomberg.

Президентът на банката Кристин Лагард и нейните колеги обявиха, че дългоочакваното политическо решение през декември ще има за цел да отпусне евтини пари по време на икономическата криза, постигнато както чрез закупуване на активи, така и чрез повече заеми за банки.

„Това, което е наистина важно, е да се уверим, че условията за финансиране са стабилни и са благоприятни за икономическото възстановяване в бъдеще“, каза тя по време на форум за нова икономика на Bloomberg във вторник. Трябва да се знае не само, че „финансиране ще бъде налице, но че то ще бъде на разположение за достатъчно дълъг период от време“.

Акцентът на Лагард може да бъде опит за ограничаване на очакванията за значително увеличение на покупките на облигации над допълнителните 500 млрд. евро.

Каквато и да е мотивацията, Лагард и нейните колеги са изправени пред предизвикателство да убедят обществеността, която е свикнала с апетита на ЕЦБ към големи покупки държавен дълг като основен стимул, че не е толкова важен размерът на покупките, а техният срок и това как те се вписват в по-широк набор от инструменти.

ЕЦБ ЕЦБ

Пренасочвайки вниманието на инвеститорите от размера към продължителността, ЕЦБ може също да се опитва да избегне минали грешки. През 2015 г. тогавашният президент Марио Драги подклаждаше надеждите, преди да разкрие пакет, който разочарова пазарите, принуждавайки го да действа отново само три месеца по-късно.

Миналата седмица, в разгара на новите блокади, ЕЦБ закупи облигации за 20 млрд. евро, без да предизвика тревога. При този темп програмата, която в момента възлиза на 1,35 трилиона евро, ще трябва да бъде увеличена с 500 млрд. евро, почти точно колкото показват и прогнозите.

В същото време членът на изпълнителния съвет Изабел Шнабел каза пред CNBC, че потенциалните странични ефекти от все по-дългите покупки на активи налагат дискусия относно тяхната интензивност. Мадис Мюлер от Естония заяви, че компаниите и домакинствата ще се възползват най-много от друга инициатива за отпускане на заеми, докато французинът Франсоа Вилроа дьо Галхау заяви, че вижда „силна логика“ мерките за подкрепа да продължат по-дълго.

В крайна сметка преценката за размера на необходимия стимул ще зависи главно от развитието на пандемията. По-строгите блокади, които се обсъждат в много страни, вероятно ще предизвикат повече дългови емисии от правителствата, за да бъдат финансирани нови мерки за подпомагане.

„Има редица проблеми, които ще трябва да се вземат предвид, когато определят размера на допълнителните покупки“, коментира Анатоли Аненков, икономист в Societe Generale в Лондон.

Служителите на ЕЦБ имат още две седмици, за да прецизират очакванията преди следващото им заседание от 10 декември.

По време на форума председателят на ЕЦБ Кристин Лагард коментира още, че ефективната ваксина срещу коронавирус няма да промени коренно икономическите прогнози на банката, тъй като медицински пробив вече е бил включен в прогнозите, пише Ройтерс.

Лагард добави, че макар да е вероятно разработването на ваксина да се случи по-рано от очакваното, икономиката поема и по-голям удар от очаквания през втората вълна на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още