IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Линднер: ЕЦБ да не ни мисли, когато се бори с инфлацията

С федералния бюджет си пишем домашното, заяви финансовият министър на Германия

18:04 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: </em>Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да се притеснява за бюджета на Германия, когато определя паричната си политика, за да пребори инфлацията в еврозоната. Това посочи финансовият министър на Германия Кристиан Линднер в петък при представянето на плановете за връщане към правилата за спирачката на държавния дълг през 2023 г.

Линднер заяви, че черновата на бюджета за догодина премахва риска от "фискално доминиране", когато независимостта на централната банка може да бъде компрометирана от високите разходи за обслужване на правителствения дълг.

"Искаме да изпратим ясен сигнал с този бюджет - пишем си домашното", заяви Линднер пред репортери, цитиран от Ройтерс.

По отношение на ЕЦБ той добави, че "(банката) не трябва да взима предвид федералния бюджет, когато се бори с инфлацията, тъй като ние... намаляваме дефицита си и се връщаме към спирачките на дълга".

Правилата за спиране на дълга, чието действие бе временно прекъснато заради разходите, направени по време на пандемията, ограничават новия дълг до малка порция от брутния вътрешен продукт (БВП).

Линднер многократно е апелирал ЕЦБ да се справи с покачването на цените, като миналия месец заяви, че банката "има много, много, много голяма отговорност да предприеме действия, за да озапти инфлацията".

Предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха в петък, че инфлацията в еврозоната е продължила да се ускорява през юни, достигайки годишно равнище от 8,6 на сто. За сравнение - през май нивото е било 8,1%.

Около 50 млрд. евро по-малко ще бъдат похарчени през 2023 г. спрямо планираното тази година, каза още Линднер. Нетните нови заеми ще намалеят от 140 млрд. евро за 2022 г. до 9,9 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още