IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтинялата йена също няма да накара ЯЦБ да спре стимулите

Всяко ускоряване на инфлацията вероятно ще е временно, смятат от Японската централна банка

11:10 | 12.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Рекордното обезценяване на йената също не може да накара Японската централна банка (ЯЦБ) да промени параметрите по паричната си политика. Не е подходящо да се променя паричната политика с цел да се контролират обменните курсове, смята представител на ЯЦБ, цитиран от Ройтерс.

Поевтиняването на японската йена до 20-годишно дъно оскъпи вноса на суровини, което предизвика опасения от възможните последици върху крехкото възстановяване на японската икономика.

Някои пазарни играчи смятат, че ЯЦБ може да промени паричната си политика, за да забави поевтиняването на валутата, предизвикано от нарастващата разлика между лихвените равнища, докато Федералният резерв на САЩ повишава цената на заемите.

"Сред факторите зад поевтиняването на йената е увеличаващата се разлика в икономическите условия между Япония и западните страни. Не е подходящо да се променя паричната политика с цел да се контролират обменните курсове", заяви един от представителите на деветчленния борд на банката, цитиран в доклада от последното заседание на регулатора.

"Във воденето на паричната си политика ЯЦБ трябва да погледне ефекта от промените в цените на суровините и от разменните курсове върху икономиката и цените, отколкото само ценовите движения", смята друг централен банкер.

Няколко представители на регулатора са изтъкнали необходимостта от поддържането на стимулите, тъй като според тях всяко ускоряване на инфлацията в Япония вероятно ще е временно и основно задвижено от поскъпналите суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още