Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Amazon спечели съдебната си битка срещу ЕС

Спорът на компанията с блока е свързан със заповедта, че тя трябва да плати 250 млн. евро за неплатени по-рано данъци в Люксембург

Amazon спечели съдебната си битка срещу ЕС

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Amazon спечели битката си срещу заповед на Европейския съюз за заплащане на около 250 млн. евро заради неплатени данъци в Люксембург, след като европейски съд нанесе удар по мерките на блока срещу нелоялните данъчни сделки с мултинационални компании, предава Ройтерс.

В рамките на отделен случай обаче френската Engie загуби обжалването си срещу заповедта на ЕС за връщане на данъци в размер на 120 млн. евро на Люксембург.

Базираният в Люксембург Върховен съд заяви, че Amazon не се е ползвала със специално предимство в рамките на данъчната си сделка с Люксембург.

Още по темата

„Европейската комисия не доказа по необходимия правен стандарт, че е имало неправомерно намаляване на данъчната тежест на европейското дъщерно дружество на Amazon“, коментира съдията.

Решението по казуса с Amazon е неуспех за еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, която агресивно използва правилата на блока за държавна помощ, за да се справи с данъчните сделки между мултинационалните компании и държавите от ЕС.

Засега усилията на Вестагер имат смесено представяне. Най-големият ѝ неуспех се състоя миналата година, когато съдът отхвърли нейна заповед, принуждаваща Apple да плати 13 млрд. евро данъци на Ирландия.

През 2019 г. същият съд отхвърли заповедта ѝ Starbucks да заплати до 30 млн. евро данъци на Нидерландия.

Въпреки това Вестагер получи подкрепа за заповедта, с която накара Fiat Chrysler Automobiles да върне 30 млн. евро данъци на Люксембург. Автомобилният производител обжалва решението пред Върховния съд на ЕС.

Вестагер успешно накара Ирландия, Люксембург, Нидерландия и Белгия да променят практиките на данъчното си регулиране и подтикна Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да започне работа по потенциално глобално данъчно споразумение относно това как подобни големи компании да бъдат облагани.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
zelka007 до: khao
преди 1 месец
държавите клякат пред мултинационалните компании , щото създават работни места . там осигуровките и данъците не могат да крият . но крият дивидента и печалбата в офшорните дестинации ... сложно е . ако можеше лесно да се разреши всичко , досега да го беха направили ... :)))затова стигаме пак до чупенето по вертикал и хоризонтал на всеки който държи повече от 10% отнякой пазар ... !! даже да не напиша и 5% вече ...
0
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ето заради такива злоупотреби, хората губят доверие в ЕС... ние бачкаме, а плодовете от нашия труд се очетоводява в офшорни зони!

Още от Новини
Какви са амбициите на България в света на технологиите с изкуствен интелект?