IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш ръководител на Amazon става главен финансов директор на Airbnb

Назначаването на Дейв Стивънсън приближава компанията за споделяне на жилища към потенциално IPO през 2019 г.

21:34 | 26.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След търсене, продължило близо десет месеца, Airbnb най-сетне има главен финансов директор, предава CNBC.
Стартъпът за споделяне на жилища обяви в понеделник, че Дейв Стивънсън ще се присъедини към Airbnb като главен финансов директор.

Той е прекарал 17 години в Amazon, като последният му пост беше вицепрезидент и главен финансов директор на Световната потребителска организация на Amazon, отговаряща за всички глобални продажби на сайта. Времето му в Amazon беше прекъснато от двегодишна работа за Big Fish Games от 2011 до 2013 г., където заемаше редица постове, включително на президент и главен финансов директор.

Назначаването на Стивънсън приближава Airbnb към потенциално IPO през 2019 г. Той заема пост, който беше овакантен през февруари, когато Лорънс Тоси напусна компанията на фона на слухове за напрежение със съоснователя на Airbnb и главен изпълнителен директор Браян Чески.

В блог публикация компанията съобщи, че в последната си роля в Amazon Стивънсън „наблюдаваше брутни продажби на стоки на стойност над 250 млрд. долара и помагаше на бизнеса да постигне двуцифрени приходи и ръст на оперативната печалба в последните четири години“.

„Дейв е един от най-добрите финансисти в света и няма по-подготвен човек да бъде наш главен финансов директор“, заяви Чески в комюнике. „Гордея се с всичко, което постигнахме, но Airbnb беше създадена съвсем наскоро. В идните години Дейв ще бъде защитник на дългосрочния растеж на Airbnb, като ни тласне към още по-голяма ефективност и ливъридж“, допълни той.

IPO-то е сред най-очакваните идната година. Стивънсън ще донесе в стартъпа опита си в публична компания. Той изигра роля за интегрирането на най-големите придобивки на Amazon - Whole Foods и Zappos.

По-рано този месец Airbnb обяви приходите си на тримесечна база за първи път в десетгодишната си история. Това се случи по-малко от седмица, след като Morgan Stanley  съобщи, че ръстът на Airbnb в САЩ и някои региони в Европа, които са най-зрелите й пазари, се забавя.

Стивънсън не е първият ръководител на Amazon, който Airbnb привлича тази година. През март стартъп компанията нае Грег Грийли, бивш вицепрезидент на Amazon Prime, за президент на Homes. Грийли работеше за Amazon 18 години.
Стивънсън ще заеме поста си през януари и ще се отчита пред Чески.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още