IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финтех асоциацията: Индустрията навлиза в зрелия си етап на развитие

Българският финтех сектор се финансира основно чрез български инвеститори и пандемията не оказва особено влияние, посочва председателят Валери Вълчев

11:04 | 19.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Финтех индустрията у нас ще започне да генерира по-голям дял от БВП до 4-5 години, въпреки че в момента този дял е сравнително малък. Секторът започва да влиза в началото на зрелия си етап на развитие. Това заяви Валери Вълчев, председател на Българската финтех асоциация, в предаването Update с водещ Елена Кирилова.

По думите на госта хората са най-важният фактор в развитието на този сектор и това е част от причините, благодарение на които България стана добро място за финтех компании.

„България има повече финтех компании от Румъния, но не дестинацията е най-важна за индустрията“, каза Валери Вълчев.

Председателят на Българската финтех асоциация обясни, че българският финтех сектор за момента се финансира основно чрез български инвеститори, като пандемията, според него, не оказва някакво влияние.

Валери Вълчев разказа за изработването на първата карта на финтех сектора в София.

„За нас е много важно да представяме по абсолютно всякакви начини българската финтех индустрия в чужбина. Целта е да можем да повишим познанието на хората и компаниите в чужбина за това, което се случва в България“, посочи той.

„Направихме първоначален мапинг – идентифицирали сме около 105 компании в София. До няколко дни ще сме готови и с информацията за цялата страна“, каза още гостът.

Валери Вълчев посочи, че сред финтех компаниите у нас с най-големия ресор са плащанията и билингът – около една трета от пазара, капиталовите пазари – с 13%, кредитиране – със 17%, и под 10% - блокчейн, лични финанси, застраховки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още