IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa очаква да реши спора си с Amazon

Онлайн търговецът обяви, че ще спре да приема плащания с кредитни карти Visa, издадени във Великобритания, заради високите такси

16:12 | 20.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Visa очаква да реши спора си с Amazon.com относно таксите за кредитните ѝ карти от Великобритания и се надява да продължи партньорството си с гиганта в онлайн търговията в Съединените щати, обяви финансовият директор на компанията за разплащания, цитиран от Ройтерс.

В сряда Amazon обяви, че от средата на януари 2022 г. ще спре да приема разплащания с кредитни карти Visa, издадени във Великобритания.

„Решавали сме тези неща и в миналото и вярвам, че ще ги решим и в бъдеще“, коментира Васант Прабу в интервю, дадено в петък. „Очакваме, че ще има решение, така че британските потребители да не бъдат засегнати“.

Цената на акциите на Visa се възстанови от спада, след като Ройтерс публикува коментарите на Прабу.

В средата на седмицата Amazon заяви, че таксите при плащане с кредитни карти трябва „да спадат с времето, предвид технологичния напредък, но вместо това продължават да са високи и дори растат“.

Анализатори предполагат, че ходът може да е тактика за преговори. В миналото други големи търговци на дребно са уреждали подобни спорове с Visa, след като са обявявали, че ще спрат да приемат кредитните ѝ карти.  

Звеното на Walmart в Канада например през 2015 г. заяви, че вече няма да работи с кредитни карти Visa, след като не успя да постигне споразумение за таксите. Седем месеца по-късно двете компании обявиха, че все пак са се разбрали.

Прабу коментира, че предположенията, че случващото се е в резултат на това, че наложеният таван на таксите в ЕС вече не важи след като Великобритания напусна Европейския съюз, са „напълно неверни“.

По думите му правилото се прилага за международни трансакции в Европейския съюз и Великобритания, докато спорът се отнася за вътрешни трансакции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още