IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП? Рим следи за състоянието на икономиката чрез Twitter

Италианската статистическа служба поддържа индекс за социалните настроения по отношение на икономиката, който бележи драстично понижение от края на 2018 г.

16:29 | 23.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианската икономика има някои проблеми в последно време и страната не е много доволна от това, поне ако настроенията в социалните мрежи могат да бъдат някакъв индикатор.

Статистическата служба в страната води експериментален индекс, който се основава на съобщения в Twitter, като според данните бенчмаркът се е влошил драстично от края на миналата година насам, собщава Bloomberg.

Измерителят за социални настроения върху икономиката бе относително стабилен до средата на 2018 г., след което отбеляза някои по-леки увеличения и намаления, преди да се „понижи драстично в началото на декември“.

Спадът не е голяма изненада, като се има предвид, че икономиката отбеляза свиване за две поредни тримесечия, а прогнозите на Европейската комисия са за минимален растеж през тази година. Миналата година не беше лека за страната, която влезе в остър сблъсък с Брюксел заради проектобюджета си, който доведе до ръст на разходите по държавни заеми и влоши настроенията на пазарите.

„Настроението, върху което светлина хвърлят потребителите на Twitter в страната, изглежда в съответствие, най-малкото в краткосрочен план, с по-обширната икономическа тенденция“, посочва Роберто Мундочи, директор на италианската статистическа служба Istat.

Тя изготвя индекса като събира и обработва туитове, които включват в себе си поне една от група специфични ключови думи. Измерителят се основава на анализ върху средно 50 000 туита на ден.

Икономистите често посочват недостатъците на традиционните формати за представяне на данни, като брутния вътрешен продукт например, при определянето на това как се развива дадена държава.

Това води до редица експерименти. Великобритания например има мярка за „лично и икономическо благосъстояние“, а хималайската държава Бутан пък е известна със своята мярка за брутно национално щастие.

Следващото актуализиране на италианския индекс ще е през април и ще покрива първите три месеца на 2019 г.

Мондучи отказа да даде информация за това какво сигнализира настоящото движение на индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още